Vláda vedra skončí, vytlačí ho bouřky. Přívalové deště budou nejprudší na jihu republiky

V sobotu vystřídají vedro silné bouřky. Na jihu republiky může napršet až 70 milimetrů, upozornili meteorologové. Byť v neděli již déšť zeslábne, vydrží bouřlivé počasí po celý víkend, zřejmě i na počátku nového týdne. Pátek přitom ještě nabízí docela opačný obrázek. Končí vlna vedra, teploty by na západě Čech mohly znovu atakovat i pětatřicítku a ve zbytku země většinou překročí třicítku.

Jeden čtvrtek až 37 stupňů, další jen těsně nad dvaceti. Takové rozdíly by mohlo připravit počasí na přelomu července a srpna. Očekávané ochlazení je ale ještě téma pro meteorology, současnosti vládne vedro. Noc na pátek byla na mnoha místech tropická, tedy teplota vůbec neklesla pod dvacet stupňů Celsia. Bylo to tak ve městech, ale třeba i na Milešovce. Přes den potom opět vystoupaly teploty na mnoha místech nad 30 stupňů.

V souvislosti s intenzivním slunečním zářením se také zvýšila koncentrace přízemního ozonu, který v takovém případě může vyvolat pálení v nosu a očích, bolest hlavy či tlak na hrudi. Český hydrometeorologický ústav vyhlásil již ve čtvrtek pro Ústecký kraj, kde je koncentrace nejvyšší, smogovou situaci. V Mostě bylo odpoledne 180 mikrogramů na metr krychlový, v Tušimicích 175 mikrogramů, v Rudolticích v Horách 179 mikrogramů.

V noci sice ozonu u země ubylo, ale meteorologové smogový stav neodvolali, očekávají, že znečištění znovu poroste, řekl Radek Tomšů z ústecké pobočky ČHMÚ.

37 už ne, přes 30 ano

Teploty by v Ústeckém kraji měly být nižší než ve čtvrtek, kdy v krajském městě naměřili až 36,9 stupně Celsia, což bylo nejvíce ze všech profesionálních meteorologických stanic. Pro většinou republiky s výjimkou Moravskoslezského kraje však platí výstraha, podle které teploty odpoledne vystoupají nad 31 stupňů Celsia.

Konkrétně by mělo být 31 až 35 stupňů, nejvyšší hodnoty ukážou teploměry v Plzeňském a Karlovarském kraji, kde platí výstraha vyššího stupně, podle níž teploty překročí 34 stupňů Celsia.

Nebe bude jasné nebo polojasné, pouze výjimečně by se odpoledne mohla hlavně na horách na východě Moravy objevit přeháňka nebo bouřka.

Výstraha 26. 7.
Zdroj: ČHMÚ

Víkend, bouřky, přívalový déšť a kroupy

Všechna varování ohledně vysokých teplot platí do 21 hodin. Následovat sice ještě bude jedna velmi teplá noc, nikoli však již tolik teplý den. Teploty klesnou na maximálních 27 až 31 stupňů a bezoblačnou oblohu zatáhnou bouřková mračna.

„Na jihovýchodě území se bouřky objeví už v sobotu ráno, během dne postupně i na ostatním území. Ve druhé polovině noci na neděli bude bouřková činnost přechodně slábnout, ale během nedělního dopoledne se znovu obnoví a bude trvat až do noci na pondělí,“ upřesnil Český hydrometeorologický ústav, který kvůli bouřkám vydal i nové výstrahy.

Bouřky, které přijdou, budou nejsilnější v jižní části republiky. Ve Zlínském kraji, Jihomoravském kraji, Kraji Vysočina, Jihočeském kraji a později také Plzeňském a Karlovarském kraji může v bouřkách napršet 50 milimetrů a při opakovaných bouřkách dosáhnou krátkodobé úhrny i 70 milimetrů. Navíc mohou padat kroupy o velikosti přes dva milimetry a vítr zesílí v nárazech až na 90 kilometrů v hodině.

Výstraha na silné bouřky, byť s nižším stupněm nebezpečí, platí i ve zbytku území ČR. Naprší kolem 40 milimetrů, mohou padat kroupy, vát bude vítr s nárazy o rychlosti kolem 70 kilometrů za hodinu. 

S bouřlivým počasím se bude také dále ochlazovat. Do úterý sestoupí denní maxima na 24 až 28 stupňů Celsia a klesat by měla ještě v dalších dnech.