Extrémní sucho už trápí jen asi pětinu Česka. Vodohospodáři omezují odběr vody ze studní i potoků

Události: Extrémní sucho už trápí jen asi pětinu Česka (zdroj: ČT24)

I po deštích z minulého týdne zůstalo extrémní sucho na 18 procentech území Česka, byť se oblast za týden skoro trojnásobně zmenšila. Severní části země ale srážky nepomohly. Zemědělci hlásí velké ztráty, vodohospodáři omezují odběr vody i hloubení studní.

Zatímco před týdnem postihovalo extrémní a výjimečné sucho, tedy dva nejhorší stupně, 63 procent území Česka, ráno v neděli se rozsah zmírnil na 27 procent. Nejpostiženější zůstává prakticky celý Moravskoslezský kraj, okolí řeky Moravy v Olomouckém a Zlínském kraji, většina Ústeckého kraje, severozápad středních Čech a západní část Královéhradeckého kraje. 

Prakticky bez sucha je nyní velká část jižní Moravy, Žďársko či Šumava a Novohradské hory. Podle předpovědi by se měl rozsah sucha v dalších dnech mírně rozšiřovat, vyplynulo z informací na portálu InterSucho.

I proto stát obcím, kterým vyschly studny, nabízí půjčení cisterny nebo úpravny pitné vody. Některé obce si je nechávají celoročně, což dřív nepotřebovaly. „Máme 68 kontejnerů a můžeme je dodat na místo podle vzdálenosti do čtyř, osmi hodin,“ nabízí Martina Kovaříčková ze Správy státních hmotných rezerv. Cisterny jsou zateplené a mohou tak být v obcích po celý rok, protože voda v nich je chráněna do minus patnácti stupňů.

Správa rezerv má od poloviny července ve skladu i velkokapacitní kontejnery pro města, kde malé cisterny nestačí.

V Krušnohoří omezují zahrádkáře

Nedostatek podzemních vod řeší obce i zákazem jejich odběru. V Moravském krasu pak vedení CHKO nepovolilo hloubení nových studní, odčerpávání vody z vrtů by totiž mohlo v období sucha ohrozit místní jeskyně.

Na mnoha místech teď platí i zákazy odběru povrchových vod. Úřady mimořádnými opatřeními chrání i přítoky k vodárnám. Dosud šlo třeba o oblast Nového Boru, čerstvě se to týká i okolí Krušných hor, kde je nejhorší situace na Nejdecku. Tamním Limnickým potokem v současnosti protéká jen zhruba polovina množství vody co na jaře.

Z potoka přitom vodohospodáři jímají vodu téměř pro tři tisíce obyvatel Nejdku. V nádrži mají jen přibližně 300 kubíků vody, to je zásoba pro lidi na jeden den. Obyvatelé proto musí s vodou šetřit, zakázáno je napouštění bazénů pitnou vodou nebo její odběr zahrádkáři. Omezení platí i pro zahrádkáře z okolí Rudného potoka a dalších přítoků Rolavy.

Koncem minulého týdne už řekám v Karlovarském kraji pomáhali vodohospodáři upouštěním přehrad Jesenice a Skalka. Pracovníci vodoprávních úřadů předpokládají, že vydají i další omezení.

Zemědělci hlásí, že usychají vedle úrody už i kopřivy

Zemědělci hlásí kvůli suchu velké ztráty a ani studený a vlhký květen úrodu příliš nezachránil. Poškozené je obilí, řepka, mák, kukuřice, ovoce i zelenina. Obilí už mnohde ani nedozrává, ale rovnou zasychá. Neroste pořádně ani tráva, vojtěška či jeteloviny, takže mnozí nebudou mít dostatek krmiva ani druhý rok po sobě. Na Moravě se také dramaticky rozšířil hraboš polní, který decimuje úrodu místy až o 80 procent.

Pro zemědělce je sucho devastující i proto, že jde o čtvrtý suchý rok během posledních pěti let. Půda bez vody je podle nich prašná i desítky centimetrů do hloubky, při podmítání se víří prach na stovky metrů daleko a někteří pro server InterSucho zmínili, že zasychají dokonce i kopřivy.