Vstup Severní Makedonie do NATO a interpelace. Poslanci pokračovali v červencové schůzi

Poslanci zahájili čtvrteční jednání sněmovny pravidelnými interpelacemi. Na úvod odpovídali dva ministři na písemné dotazy, odpoledne následovaly další interpelace. Kromě nich poslanci v prvním čtení jednali o přístupu Severní Makedonie k Severoatlantické alianci.

Ministr průmyslu Karel Havlíček (za ANO) při odpoledních interpelacích uvedl, že jeho rerort schválil od účinnosti zákona o střetu zájmů jeden projekt pro skupinu Agrofert, o proplacení dotace podle ministra dosud holding nepožádal. „Neproplácí se už od prosince minulého roku. Tvrzení, že se proplácí, není pravdivé,“ řekl Havlíček na dotazy Věry Kovářové (STAN) a Martina Jiránka (Piráti). Schválený projekt skupiny je podle něho v hodnotě do 50 milionů korun.

Na to, že resort průmyslu nepřistoupil k plošnému pozastavení proplácení dotací firmám z holdingu Agrofert, upozornil server iRozhlas.

K preventivní stopce proplácení dotací Agrofertu přistoupil třeba Státní zemědělský intervenční fond v případě zemědělských investičních dotací poté, co do Česka dorazily předběžné závěry auditů Evropské komise k možnému střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO). Podle prvního z nich Babiš ve střetu zájmů v souvislosti s holdingem Agrofert je. Premiér jakýkoliv střet zájmů odmítá a audit už dříve označil za nestandardní. Hájí se i tím, že v souvislosti se zákonem o střetu zájmů vložil skupinu Agrofert do svěřenských fondů.

Poslanci schválili v prvním čtení přistoupení Severní Makedie k NATO

Poslanci jednali také o zahraniční politice. Severní Makedonie se má stát 30. členskou zemí NATO, což ale nejprve musí schválit všechny státy, které již jsou v Alianci sdružené. V Česku už ratifikaci zahájil Senát, který smlouvu odsouhlasil v polovině června. Poslanci zhruba po hodinové debatě schválili přístupový dokument v prvním čtení, nyní ho posoudí zahraniční výbor.

Poslanci ale před hlasováním jednali asi hodinu. „Jsem přesvědčen, že vstupem Severní Makedonie do NATO dojde k posílení euroatlantického ukotvení země, celkové stability a bezpečnosti na Balkáně a současně i samotné Aliance,“ řekl na úvod vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD).

Podpořil ho zpravodaj Jaroslav Bžoch (ANO) s tím, že tato balkánská země se už chová jako jeden ze spojenců. „Je v našem zájmu, aby státy západního Balkánu byly ukotveny v EU a v NATO,“ uvedl.

Někteří poslanci SPD naproti tomu poukazovali na údajnou nepřipravenost balkánského státu na tento krok, vyzývali proto ke zdrženlivosti. Diskuse se vyostřila, když se stočila i k historii někdejší Jugoslávie a bombardování státy Severoatlantické aliance v 90. letech 20. století. Nakonec padl i návrh na zamítnutí smlouvy, ten ale většina poslanců odmítla. Pro byli kromě poslanců také komunisté i Jaroslav Foldyna z vládní ČSSD.

Předseda sněmovny Radek Vondráček (ANO) zahájil čtvrteční jednání blahopřáním třem poslancům, kteří právě slavili narozeniny. Času na to měl dost, interpelace, které bývají hlavním bodem čtvrtečního programu, totiž zkrátila nepřítomnost premiéra. Nedošlo tedy na odpověď na písemnou interpelaci Věry Kovářové směřující na předsedu vlády, kterou přitom kvůli jeho nepřítomnosti bylo třeba odložit již dvakrát.

Při dopoledních písemných interpelacích odpovídala na dotazy poslanců vedle ministra Havlíčka pouze ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).