Páteční srážky ukončí výstrahu před požáry. Víkend v Česku proprší

Předpověď počasí: O víkendu přijdou přeháňky (zdroj: ČT24)

Výstraha meteorologů před nebezpečím vzniku požárů skončí v celé zemi v pátek v poledne. Podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) totiž ve čtvrtek večer dorazí do Česka srážky. Déšť nebo přeháňky vydrží po celý víkend a obloha zůstane zatažená. Noční teploty se pak vrátí přes 10 stupňů Celsia. Středeční ráno bylo ještě na řadě míst rekordně chladné. Teplotní minima pro 10. červenec byla překonána či vyrovnána na 20 ze 151 dlouhodobě měřících stanic.

„Přes naše území začne ve čtvrtek večer od severozápadu postupovat okludující frontální systém a v důsledku očekávaných srážek se nebezpečí vzniku a šíření požárů sníží,“ uvedli meteorologové.

Riziko vzniku požárů platí kvůli suchu na celém území ČR už od minulého týdne. Lidé by neměli rozdělávat oheň v přírodě, vypalovat trávu, odhazovat cigaretové nedopalky na zem, používat přenosné vařiče a jiné zdroje otevřeného ohně. Měli by také dbát na úsporné hospodaření s vodou.

Během pátku bude od západu přibývat občasný déšť nebo přeháňky, ojediněle se objeví bouřky. Teploty přes den budou dosahovat 19 až 23 stupňů Celsia. Také v průběhu soboty bude přetrvávat zataženo, déšť nebo přeháňky. Teplotní maxima se oproti pátku dostanou v průměru na 19 stupňů.

Předpověď počasí od 11.7. do 17.7.
Zdroj: ČT24

A přeháňky vydrží až do neděle. K večeru se ale začne obloha postupně protrhávat. Teploty se v neděli vyšplhají opět k 21 stupňům. Se vstupem do nového týdne bude stále převažovat oblačno,  ovšem přeháňky se budou vyskytovat jen místy. Nejvyšší teploty zůstanou v rozmezí 19 až 23 stupňů Celsia.

Ranní chlad přepisoval ve středu rekordy

Středeční ráno bylo na řadě míst v Česku velice chladné. Vůbec nejnižší teplotu,  -5,1 stupně Celsia, naměřili na Rokytské slati na Šumavě, kde však rekord odolal. Nové teplotní minimum pro 10. červenec padlo nebo bylo vyrovnáno na dvou desítkách měřicích stanic s délkou záznamů alespoň 30 let. Patřila k nim i stanice v Klatovech, která měří teplotu už 104 let. Naměřili tam 5,3 stupně Celsia, o 0,7 stupně méně než v dosud rekordním roce 1969.

Tabulku rekordně nízkých teplot pro 10. červenec přepsalo také například Návsí na Frýdecko-Místecku, kde teplota klesla na 6,4 stupně. Nový rekord má i Liberec (5,1 stupně), Plzeň-Bolevec (3,2 stupně) či Broumov na Náchodsku (4,8 stupně).