Armáda vjela do Bahna. Jubilejní manévry vojenské techniky v Brdech přilákaly 50 tisíc lidí

Jubilejní 30. ročník Dne pozemního vojska přilákal na tankodrom Zadní Bahna u Strašic na Rokycansku až 50 tisíc lidí, řekl náčelník organizačního štábu akce Jan Cífka. Šestihodinový program nabídl ukázky dobových bitev ze 2. sv. války, lidé si ale mohli prohlédnout i tu nejmodernější techniky v současné armádě. Třešničkou na dortu pak byla společná choreografie tanků a obrněných transportérů na Smetanovu Mou vlast.

Tradiční velký zájem způsobil i problémy v dopravě. Před začátkem akce se na příjezdových silnicích k záchytným parkovištím a ke kyvadlové autobusové dopravě tvořily několikakilometrové fronty aut, ve kterých strávili lidé desítky minut.

Přímo na tankodromu mohli návštěvníci shlédnout ukázky dvou historických bitev v režii Nadace pozemního vojska a Muzea na demarkační linii v Rokycanech. Vojenští nadšenci předvedli bitvu ze začátku války v roce 1939 v Polsku a dukelské boje z roku 1944. Jako překvapení secvičili i ukázku jízdních vlastností tanků a obrněných transportérů na hudbu symfonické básně Bedřicha Smetany Má vlast.

Vrcholem vystoupení současné armády byla hlavní hodinová ukázka, do které armáda zapojila 26 bojových vozidel, dva bojové letouny L-159 Alca a vrtulníky Mi-171Š a Mi-24. Druhý typ se vrátil do provozu poté, co ho armáda dočasně odstavila po vynuceném středečním přistání ve vojenském prostoru Libavá.

„Pro diváky je nejatraktivnější ta dynamika. To znamená pohyb vojáků po bojišti, vedení boje, palba, podpůrné prostředky jako děla, letadla a podobně,“ popsal velitel pozemních sil Josef Kopecký. Ukázka simulovala válečný konflikt mezi dvěma státy.

Kromě dynamických ukázek mohli lidé zblízka vidět historickou i moderní techniku vystavenou staticky. Na Bahnech se tradičně prezentují i výrobci nové vojenské techniky, například obrněných vozidel. Pozemní síly představily hlavně tank T-72M4CZ, tank T-72M1, bojové vozidlo pěchoty BVP-2, minové vrhače MV3, kanónovou houfnici Dana a další techniku.

Do letošních Bahen se zapojilo na 1400 lidí, více než 500 kusů techniky a přes 600 zbraní a zbraňových systémů. Z toho je kolem 1000 vojáků s 350 kusy techniky, ostatní patřili k dalším sborům.

Vábení rekrutů: armáda shání tisíce nováčků

Tradiční červnová akce Bahna patří k největším prezentacím armády pro veřejnost. Desetitisícovou návštěvnost má každý rok bez ohledu na počasí. „Bahna mají velký význam, není to jenom o prezentaci techniky a schopností armády, ale je to i o prezentaci vojáků armády jako takové, je to možnost k bližšímu setkání s veřejností,“ řekl ministr obrany Lubomír Metnar (ANO).

Na Bahnech byl poprvé, mile ho překvapila velká účast a zájem lidí i velké množství techniky vojska i složek integrovaného záchranného systému. Za poslední roky podle něj armáda udělala velký pokrok. „Je dobře, že tyto akce pro veřejnost jsou, vidíte i tu techniku, která je čtyřicet let a více stará. Aby občané viděli, za co chceme peníze transparentně a efektivně utratit,“ řekl.

Pozitivně vnímá zájem veřejnosti i jako rekrutační potenciál pro získání nových armádních profesionálů. Ministr připomněl, že podle dlouhodobých výhledů by měla mít armáda v roce 2025 až 30 tisíc vojáků, nyní je jich podle ministra kolem 25 tisíc.

„My máme rekrutační cíl pro letošní rok 2200 lidí, to se nám podaří naplnit. Příští rok a další rok stejný počet s tím, že nárůst armády je kolem 1400 až 1600 lidí ročně, protože máme odchodovost zhruba 800 lidí,“ dodává velitel pozemních sil Josef Kopecký. Bahna jsou podle něj příležitostí ke komunikaci s veřejností a také pomáhají armádě budovat si dobré jméno.

Armáda se na sobotní akci chystala přímo na místě už dva týdny, když více než stovka ženistů připravovala prostory. Na místě bylo třeba zpevnit cesty, vybudovat tribunu a zábrany, položit mosty přes překážky, postavit polní základny či polní park techniky, připravit plochy pro ukázky či položit panely pro přejezd pásové techniky a upravit heliport.