Propadnutí majetku i zákaz činnosti navrhl žalobce pro Ratha. Soud rozhodne příští týden

Události: Kauza exhejtmana Davida Ratha se blíží ke konci (zdroj: ČT24)

V kauze bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha, který spolu s dalšími lidmi čelí obžalobě z korupce, rozhodne odvolací pražský vrchní soud ve středu 26. června. Soud v úterý dovyslechl některé svědky, poté zazněly závěrečné návrhy státního zástupce a obhájců. Žalobce navrhl Rathovi trest propadnutí celého majetku, stejný trest chce i pro obžalované manžele Petra a Kateřinu Kottovy. S osmi a půl, respektive sedmi a půl lety odnětí svobody, které Rathovi a Kottovým loni v létě uložil Krajský soud v Praze, státní zástupce souhlasí.

Kromě propadnutí majetku navrhl státní zástupce pro Ratha a Kottovy i zákazy činnosti. V úterý u soudu přednesl jen závěrečný návrh, samotné odvolání přednášela jeho kolegyně minulé pondělí. Tehdy uvedla, že vyšší tresty žádá mimo jiné kvůli tomu, že Rath páchal trestnou činnost, i když netrpěl nedostatkem, naopak měl nadprůměrné výdělky.

Obhájci naopak v závěrečných návrzích žádali, aby soud případ vrátil ke Krajskému soudu v Praze, případně aby vrchní soud jejich klienty přímo zprostil obžaloby. Soud začal odvolání projednávat minulé pondělí, v úterý jednal čtvrtým dnem. Rath své odvolání přednášel zhruba deset hodin, kdy rozebíral jednotlivosti případu a vysvětloval, proč svědčí o jeho nevině.

Soud v úterý vyslechl několik svědků. Vypovídal například bývalý policista Libor Gregor, který v roce 2011 na Ratha kvůli podezření z korupce podal trestní oznámení. O majetkových poměrech bývalého hejtmana mluvili jeho bratr Michal a žena Eva. Ta se mimo jiné vyjadřovala k penězům, které při vyšetřování zadržela policie.

Ke slovu se pak na chvíli znovu dostal i David Rath, na tuto část ale soud z jednací síně vyloučil veřejnost. Odvolací senát chtěl také doplnit výslech jedné z obžalovaných, podnikatelky Lucie Novanské, jejíž firma tendry pro kraj organizovala. Vypovídat však odmítla.

Obžaloba z přijímání úplatků

Rath čelí obžalobě z přijímání úplatků za zmanipulovaná výběrová řízení na získání zakázek Středočeského kraje. Krajský soud v Praze mu za to loni uložil trest 8,5 roku vězení.

Někdejší ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Kottová a její manžel Petr, kteří podle žalobců machinace s tendry organizovali, dostali tresty o rok nižší. Součástí jejich zatím nepravomocného trestu je i propadnutí majetku za desítky milionů korun. V kauze čelí obžalobě 11 lidí, všem krajský soud uložil podmíněné a nepodmíněné tresty.

Odvolací senát vedený Pavlem Zelenkou se kauzou zabýval už v roce 2015. Nepravomocný rozsudek, který ukládal Rathovi a Kottovým stejné tresty jako ten nynější, zrušil kvůli použití odposlechů. Nejvyšší soud však následně uvedl, že je lze použít jako důkaz.