Staník, který dostal podmínku za výroky o Romech či homosexuálech, s trestem nesouhlasí. Odvolal se

Bývalý tajemník SPD Jaroslav Staník nesouhlasí s ročním podmíněným trestem s dvouletým odkladem, který mu uložil v dubnu Obvodní soud pro Prahu 1 za jeho výroky ve sněmovní restauraci na adresu homosexuálů, Romů a Židů. Podal si proto odvolání. Informaci ČT potvrdila mluvčí soudu Pavla Hájková. Kromě podmíněného trestu se Staník brání také pokutě 70 tisíc korun.

Bývalý tajemník SPD podle obžaloby 24. října 2017 ve sněmovně například uvedl, že „buzeranti a lesby jsou nemoc a měli by se střílet již po narození“. Prohlásil údajně také, že by se homosexuálové, Romové a Židé měli posílat do plynu. Staník jakékoli trestné jednání odmítá. Podle svých slov zapíjel večer ve sněmovní restauraci volební úspěch své strany. Bavil se s ostatními politiky také o menšinách, ale nehaněl je.

Podle soudkyně Heleny Králové se ale Staník dopustil trestných činů podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod a popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidy.

„Soud má za to, že vina obžalovaného byla prokázána,“ pronesla v dubnu po vynesení nepravomocného rozsudku Králová. Staníka podle ní usvědčily zejména výpovědi někdejších poslanců Martina Lanka a Marka Černocha (oba Úsvit). Králová plně vyhověla návrhu obžaloby na mužovo potrestání. Roční podmíněný trest s dvouletým odkladem a peněžitý trest dostal Staník také proto, že výroky pronesl, když byl ve funkci tajemníka hnutí. „Je na něj upřena větší pozornost než na jiné lidi,“ uvedla soudkyně. Dodala, že svoboda projevu nemůže být bezbřehá.

Poté, co se Staník odvolal, případ posoudí pražský městský soud.

Motivem celého stíhání je podle Staníka poškodit hnutí SPD, jeho i předsedu hnutí Tomia Okamuru. Po skončení jednání v dubnu řekl, že ho rozsudek nepřekvapil. Dále se nechtěl vyjadřovat. V závěrečné řeči napadal zejména státní zástupkyni a režim v České republice.

Staník byl tajemníkem SPD a asistentem poslance Jaroslava Holíka. V asistentské funkci na přelomu listopadu a prosince 2017 skončil, protože byl podle Holíka příliš vytížen jako tajemník. Předseda SPD Okamura následně uvedl, že Staník už není členem ani tajemníkem hnutí.