Je normální, že se přou ministryně práce a financí, hájí Valachová zdržení růstu rodičovské

Události, komentáře: Sociální politika současné vlády a stav veřejných financí (zdroj: ČT24)

Rodičovský příspěvek vzroste od příštího roku o 80 tisíc, když ovšem politici stihnou navýšení schválit. Vláda nyní přiznala, že pokud se zákon nezačne urychleně projednávat, není ještě nic jisté. Opozice reagovala ostrou kritikou. Koalici, která se dlouze přela o konkrétní podobě, obviňuje z neschopnosti. O růstu rodičovského příspěvku diskutovaly zástupkyně koalice a opozice v Událostech, komentářích.

Na zvýšení rodičovského příspěvku panuje mezi politiky vzácná shoda. Chtějí je prakticky všichni. Přesto ministryně práce a sociálních věcí avizovala změny v programu červnové schůze sněmovny, případně i mimořádnou schůzi, protože se obává, že se tento zákon nepodaří schválit včas. Podle opozice je to kvůli sporům mezi koaličními stranami, které se dlouho nedokázaly dohodnout na parametrech zvýšení příspěvku.

„Je to vizitka vlády, že není schopna dohodnout se na jasných parametrech toho, jak zvýšit rodičovský příspěvek – ve chvíli, kdy ještě má podporu opozice,“ řekla v Událostech, komentářích místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Místopředsedkyně poslaneckého klubu ČSSD Kateřina Valachová připustila, že koalice o rodičovské jednala opravdu dlouho. Za tragédii to ale nepovažuje. „Přáli jsme si dohodnout se dříve. Nicméně důležité je, že jsme se dohodli,“ podotkla.

Dodala, že diskuse v rámci koalice a vlády, zvláště na linii ministerstev práce a sociálních věcí a financí, považuje za normální. „Je úplně přirozené, že ministerstvo práce se vždycky snaží pro nejzranitelnější vyjednat maximum. To stojí peníze,“ poznamenala Valachová.

Opozice naopak dosavadní průběh vyjednávání považuje za vážný problém. „Rodiče dodnes nemají jistotu, jak bude rodičovský příspěvek navýšen, koho se bude týkat,“ poukázal místopředseda sněmovního rozpočtového výboru Jan Skopeček (ODS).

Podle Markéty Pekarové Adamové dokonce již mohlo navýšení příspěvku proběhnout letos. „Už od července mohlo ke zvýšení dojít, kdyby byl pozměňovací návrh k rozpočtu pro tento rok schválen – což vládními hlasy nebyl,“ podotkla. Vládu zároveň zkritizovala, že utrácí na místech, kde to považuje za zbytečné. „Je řada priorit, které kritizujeme, a říkáme, že se peníze nemusely vynakládat. Evergreenem jsou slevy na jízdném, které se dávají i lidem, kteří by to ani nepotřebovali. A pak chybějí peníze na mnohem potřebnější, například rodiny s malými dětmi,“ dodala Pekarová Adamová.

Kritiku, že vláda zemi zbytečně zatěžuje dalšími a dalšími výdaji, ale odmítla Kateřina Valachová. „My jsme v uplynulých letech vraceli dluhy toho, co se za předchozích vlád lidem škrtlo,“ řekla.

Opozice může argumentovat i zprávou Národní rozpočtové rady, která varovala, že pokud by Česko dále hospodařilo tak jako dnes, vzrostl by během 50 let dluh na 222 procent HDP. Podle poslankyně ČSSD je ale pro reformy, které pravicové strany požadují, potřeba široká politická shoda. „Jakékoli reformní úsilí, na tom se musíme shodnout všichni. To není otázka politického dresu,“ podotkla.

Podle Pekarové Adamové ale „řešení měla být dávno na stole“ vzhledem k tomu, jak dlouho současná koalice již vládne. Zprávu rozpočtové rady považuje za „varování, které bychom měli brát velmi vážně“.