Zvýšení rodičovské se nestihne, obává se Maláčová. Snaží se změnu urychlit

UDÁLOSTI: Vláda spěchá s prosazením růstu rodičovského příspěvku (zdroj: ČT24)

O zvýšení rodičovského příspěvku budou poslanci jednat zřejmě ještě v červnu. Původně mělo být první čtení na programu řádné červencové schůze, ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) se však obává, že by se nestihlo vše dotáhnout do konce tak, aby se rodičovská zvýšila k 1. lednu 2020. Chce proto prosadit změnu programu aktuální schůze.

O rodičovské by poslanci nově měli jednat místo červencové schůze již ve čtvrtek 20. června po interpelacích. Kdyby se nepodařilo bod dodatečně zařadit, nemuselo by se vše stihnout do konce roku.

„My jsme o tom dlouho jednali, pak to nebylo zařazeno na aktuální probíhající schůzi,“ poukázala ministryně Maláčová. Předseda poslaneckého klubu ČSSD Jan Chvojka dodal, že kdyby se nepodařilo zařadit mimořádný bod, mohla by následně být svolána celá mimořádná schůze.

S návrhem by neměla narazit, protože růst příspěvku o 80 tisíc podporují všechny sněmovní strany a k co nejrychlejšímu projednání návrhu jsou vstřícné. Od koaličního ANO již má Maláčová podporu. „Neočekávám žádný problém při projednávání rodičovského příspěvku,“ ujistila ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Opozice s mimořádným bodem souhlasí

Opozice, jejíž souhlas je v takovém případě také potřeba, nemá námitky, byť vládu kritizuje, že měla do sněmovny se zákonem přijít dříve. „Promarnili několik měsíců hádkami nad tím, komu má být nebo nemá být (příspěvek) zvýšen,“ podotkla místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Podle Hany Aulické Jirovcové (KSČM) se „ministerstvo práce a sociálních věcí a ministerstvo financí nedokázalo dohodnout na nějakých parametrech“.

Počet příjemců rodičovského příspěvku v březnu 2019
Zdroj: ČT24/Úřad práce ČR

Vyšší rodičovský příspěvek by měly od Nového roku dostávat rodiny, které budou v té době dávku ještě aktivně pobírat. Většina z nich bude moci vyčerpat celých 80 tisíc. S ještě vyšším růstem – celkem o 120 tisíc korun – mohou počítat rodiče vícerčat. Celkem dostanou 450 tisíc. Právě takové rodiny se na zvýšení dávky obzvlášť těší, protože v současnosti vycházejí s penězi mnohem hůře než rodiny, které se starají jen o jedno dítě – zvláště, když nemají dvojčata, nýbrž se jim narodilo naráz ještě více dětí. Výdaje se totiž násobí, příspěvek nikoli.

„Příspěvek na to všechno nestačí. Jenom spotřeba plen, jídla, mléka pro ně,“ podotkl Jakub Pažin, který má s manželkou trojčata a aby rodinu uživil, má dvě zaměstnání.

Senátoři zvýšení nejspíše podpoří také

Aby očekávání, které u takových rodin politici vzbudili, neskončilo zklamáním, je potřeba, aby zákon včas prošel sněmovnou a také Senátem. Tam se ale dostane až během podzimu. Vzhledem k současnému složení horní komory, kde má většinu opozice, v ní vládní návrhy občas narážejí. Ministryně Maláčová ale věří, že v případě zvýšení rodičovské se tak nestane.

Podobné hlasy znějí i ze Senátu. „My jsme pro podporu rodin a pro podporu rodin s dětmi, tak si myslím, že se výjimečně s vládou setkáme,“ avizovala místopředsedkyně senátního klubu KDU-ČSL Šárka Jelínková. Podle šéfa klubu ODS Miloše Vystrčila by mohli senátoři vrátit zákon do sněmovny pouze v případě, že v zákoně najdou „věci, které nebudou správně“.

Počet příjemců rodičovského příspěvku v březnu 2019 podle částky
Zdroj: ČT24/Úřad práce ČR

Rodičovský příspěvek pobíralo letos v březnu přes 277 tisíc příjemců. Většina z nich dostávala měsíčně 6000 až 7600 korun, čerpají tedy dávku tak, že jim vydrží zhruba na tři roky. Rodiny mohou dostávat i více, pak jim vydrží jen jeden nebo dva roky. Nejdéle lze rodičovskou pobírat čtyři roky, potom je ale měsíční příspěvek naopak ještě nižší. Čtyřletou rodičovskou má zhruba čtvrtina příjemců.

Délka pobírání rodičovského příspěvku k březnu 2019
Zdroj: ČT24/MPSV

Rodičovská – jeden ze sporů, které otřásaly koalicí

Kvůli slíbenému zvýšení rodičovské vypukl letos koaliční spor, protože se ANO a ČSSD dlouho nedokázaly dohodnout, koho se má navýšení týkat. Původní požadavek sociální demokracie, aby rodičovská vzrostla všem, kdo na ni mají nárok, zpochybňovalo ANO s argumentem, že na takové navýšení nebudou peníze, protože zároveň mají vzrůst i penze o 900 korun měsíčně.

Alternativa, že by vyšší rodičovskou dostaly pouze ty rodiny, jejichž dítě se narodí 1. ledna 2020 a později, ale vzbudila širokou kritiku. Výsledkem sporů je návrh na navýšení těm, kdo příspěvek ještě pobírají, s tím, že část rodin nedostane celou částku – podle toho, jak velkou část příspěvku již vyčerpaly.