Za hranice vyráží na dovolenou stále více Čechů. Přibývá ale i ubytovaných v tuzemsku

Události ČT: Za hranice vyráží na dovolenou stále více Čechů (zdroj: ČT24)

Za týdenní dovolenou u moře nechá letos průměrný Čech přes 17 tisíc korun. Turisti, kteří spoléhají na zájezdy zakoupené na poslední chvíli, ale budou mít letos menší výběr než loni, a to zhruba o pětinu. Dovolené v Česku pak lidé stále více plánují mimo letní měsíce. Třeba v sedle kola na cyklostezkách.

Lidí, kteří vyrážejí na zahraniční dovolenou, každý rok přibývá. Dovolenou u moře si lidé často kupují přes internet. V režimu last minute bude ale nabídka menší, než loni. „V loňském roce jsme na last minute prodávali 70 až 80 tisíc zájezdů, v letošním roce předpokládáme, že to bude kolem 55 tisíc,“ uvedl generální ředitel cestovní kanceláře Čedok Jan Koláčný.

Důvodem menšího výběru zahraničních dovolených na poslední chvíli je nejen velké množství prodaných cest už na začátku roku, ale i omezení míst v letadlech. Boeing Max, se kterým měla cestovat k moři téměř třetina Čechů, totiž nesmí do vzduchu. 

Ceny zájezdů budou v meziročním srovnání vyšší. „Některé hotely mohou být v režimu last minute dražší i o tři tisíce korun,“ potvrdil mluvčí Exim Tours Petr Kostka. Třeba týden v pětihvězdičkovém hotelu Marti Myra na Turecké riviéře se ještě loni prodával na začátku léta za 18 915 korun, letos to je 22 300 korun.

Prodej dovolených na začátku léta 2018 a 2019
Zdroj: ČT24

„Především na srpen, kdy lidí na dovolenou míří nejvíce, mohou být s last minute problémy. Na druhou stranu takové destinace jako Dubai a podobně mohou vycházet líp než třeba Středomoří,“ uvedl místopředseda Asociace cestovních kanceláří Jan Papež.

Vloni vycestovalo do zahraničí na dovolenou téměř pět milionů Čechů. Nejvíc do Chorvatska, kam jich odletělo a odjelo na 850 tisíc. Nejvíc letos lidé poletí už tradičně do Řecka, Španělska a Turecka.

Stále více Čechů preferuje i dovolené v tuzemsku

Zároveň se ale zvyšuje i počet těch, kteří zůstávají v tuzemsku. Podle posledních dostupných údajů se loni od ledna do září ubytovalo v Česku 16,8 milionu turistů. A Češi převážili nad zahraničními hosty. Města se snaží turisty nalákat – opravují památky a vylepšují a modernizují zařízení.

České hrady a zámky loni navštívilo přes pět a půl milionu lidí, největší část z nich v hlavní letní sezoně. Nejčastěji lidé zamířili na zámky Český Krumlov, Lednice a Hluboká. Pro zvýšení návštěvnosti pro letošek chystají památky různé novinky.

Stále víc lidí vyhledává také aktivní dovolenou spojenou se zážitky, třeba na kolech. Města, obce a kraje proto budují sítě cyklostezek. Například na Moravě jsou oblíbené vinařské trasy. Vznikaly na přelomu tisíciletí, protínají víc než 250 vinařských obcí a tvoří síť dlouhou 1200 kilometrů.

Vinařské cyklostezky na jižní Moravě se táhnou od Znojma až po Uherské Hradiště. Podle agentury Czech tourism se po nich každý rok projede na 200 tisíc lidí. Jde převážně o turisty z Česka. Ti jezdí čím dál víc i právě teď mimo letní měsíce. „Je tady dobré víno, roviny, je na co koukat. V mimosezóně tady nejsou lidi, volno na cyklostezkách, volno ve stánku,“ ohodnotil aktuální situaci cyklista Jan Moravec.

„Naposled jsme měli největší frmol teď na Velikonoce, to jsme měli asi 900 objednávek a vůbec jsme nestíhali, to jsme dělali v poklusu,“ popsala obsluha cyklostánku v Sedleci u Mikulova Jana Otčenášková.

Podobných zastavení najdou cyklisté podél vinařských stezek nespočet. Po skleničce vína u nás přitom za řídítka sednout nesmějí. Senátoři teď ale chtějí tuto nulovou toleranci alkoholu u cyklistů zmírnit.