Brdy budou v létě plné turistických značek. Návštěvníkům se tak otevře i poslední třetina území

Místo cedulí s nápisem Vstup zakázán budou Brdy plné turistických značek. Klub turistů by měl do konce června dokončit značení v poslední třetině bývalého vojenského újezdu. Území tak bude plně přístupné pro výletníky. Kromě značek v Brdech čeká na kontrolu asi 15 tisíc kilometrů turistických cest po celé republice. Dobrovolníci vyrazí v nejbližších dnech, hned jak teplota stoupne nad deset stupňů.

Dříve sem dopadala vystřelená munice, teď tu budou chodit turisti. V poslední neoznačené části bývalého brdského vojenského újezdu přibudou nové turistické značky. Areál tak bude celý kompletně označený. Klub českých turistů (KČT) opatří poslední třetinu území značkami nejpozději do 30. června. Mohl by to ale stihnout už během května. Jde například o trasy na nejvyšší vrchol Brdské vrchoviny Tok, vrch Jordán nebo Padrťské rybníky.

Celý bývalý újezd se tak definitivně stane místem pro pěší a cyklisty, ne pro vojáky. „Některé pyrotechnické akce se sice ještě provádějí, ale ne tam, kde vedou trasy,“ uvádí předseda Rady značení KČT Karel Markvart.

Značkaři zkontrolují 15 tisíc kilometrů tras

Značkaři se ale na sezonu nechystají jenom v Brdech. Jakmile počasí dovolí, vyrazí překontrolovat i další turistické trasy. Čeká je asi 15 tisíc kilometrů. Nejvíce práce mají po zimě na severovýchodě Moravy. Hostýnské vrchy po zimě o mnoho značek, které byly na stromech, přišly. Poničily je vichřice i kůrovec. Situace není dobrá ani na Vsetínsku nebo na některých místech Jeseníků.

V některých lesích návštěvníkům nehrozí jen bloudění. Kvůli spadanému dřevu platí dočasný zákaz vstupu do asi 18 lesů. Jsou mezi nimi ty v Novém Boru, České Lípě, Děčíně nebo třeba Vimperku. „Zákaz vždy souvisí s těžbou kalamitního dříví, zejména po říjnové vichřici Herwart,“ vysvětluje mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová. Zákazy vydává státní správa, obvykle městské a obecní úřady, magistráty a krajské úřady.

Podle Markvarta z Klubu turistů mohou lidé vyrazit na všechny trasy, na kterých už neleží sníh. Nebezpečné mohou být ty, které vedou ve svahu nebo po blátě. Hlavně ráno by mohlo být dost úseků ještě namrzlých.

Zcela nepřístupná zřejmě v tomto roce zůstane jen jedna trasa v oboře Květov u Milevska. „Vlastníci loni bez jakýchkoli povolení či souhlasu orgánu ochrany přírody značky zamazali, přelízky přes oplocení obory strhali,“ popisuje Markvart. Klub nyní situaci řeší s krajským úřadem.