Hluk, odpadky, potíže s parkováním. Turistů je čím dál víc, některým obcím začínají vadit

Události ČT: Turistů je čím dál víc, zatěžují města a obce (zdroj: ČT24)

Tuzemský turistický ruch je na vzestupu. Města trend vítají, zároveň ale začínají mluvit i o negativních dopadech, jako je zátěž pro starousedlíky nebo krajinu. S problémy se potýkají i malé obce, kde mají památky nebo rekreační areály. Starostové proto začali plánovat nové strategie turistického ruchu.

Praha – Český Krumlov – Telč. Trojice těchto měst patří k nejnavštěvovanějším turistickým centrům. Telč láká na památky, starosta ale stále častěji řeší stížnosti na dopravu. Město proto omezilo vjezd na náměstí. To je jeden z kroků, který má pomoci, aby turismus místo tolik nezatěžoval.

  • parkování
  • hluk
  • zloději
  • nepořádek
  • porušování zákazu rozdělávání ohňů
  • porušování zákazu vstupu do lesa
  • Zdroj: Asociace moderně komunikujících občanů a starostů

„Určitě bychom rádi systém vjezdu nějakým způsobem zlepšili. Co se týče kontroly, zvažujeme využití kamerového systému,“ řekl starosta Telče Roman Fabeš.

S přílivem turistů se taky z center vytrácí běžný život. V Českém Krumlově na to teď upozorňují najatí dobrovolníci – v projektu výtvarnice Kateřiny Šedé.

„Lidé si turistické cestování oblíbili. Za poslední dva roky je nárůst velmi citelný. Meziročně je to nárůst zhruba deset procent,“ řekl ředitel Asociace moderně komunikujících občanů a starostů František Brož.

Také ve Větrném Jeníkově na Jihlavsku, kde se rozrůstá chatová oblast, jsou sice za každého turistu rádi, městys to však stojí peníze. Největší příliv turistů zaznamenávají ve dvou chatových oblastech, kde je dohromady 160 objektů.

„Starousedlíci se neradi dívají na rozšiřování chatové oblasti, přibývání turistů, kteří se přijedou jednorázově vykoupat. Snažíme se územním plánem omezit další výstavbu chat,“ řekla starostka Větrného Jeníkova Martina Lisová (nestr.).

„To množství lidí, kteří sem přijedou, vyžaduje odpadové nádoby a pravidelné vyvážení,“ poukázala na obecní výdaje starostka.

Přes padesát let do tamní chatové osady jezdí i František Hilay. Nelíbí se mu ničení krajiny, na příliv turistů si ale zvykl. Podle něj si třeba turisté stěžují na špatnou příjezdovou cestu, tak jezdí raději po louce.

Další oslovené obce se shodly, že nejčastěji z negativ turismu řeší parkování, hluk nebo nepovolené rozdělávání ohňů.