Šikanovaných učitelů přibývá. Žáci vyhrožují, bývají vulgární, objevila se i atrapa zbraně

Události: Když žáci šikanují učitele (zdroj: ČT24)

Více než třetina základních škol řeší slovní i fyzické útoky žáků na učitele. Školní inspekce a školský ombudsman hledají cesty, jak se tomu bránit.

Hned dva závažné případy řešil v nedávné době ředitel školy v Praze Klánovicích Michal Černý. Jeden učitel odešel ve zkušební době, druhý po roce.

„Recitovali sprostou básničku, házeli po něm nafouknuté prezervativy. On tomu nedokázal zabránit,“ uvedl Černý. Na šikanu ho upozornil jeden z žáků, protože učitel ji před svými kolegy tajil.  Ředitel vidí problém v tom, že pedagogové mají malé zastání u rodičů. „Mám třeba ve škole paní učitelku, která je terčem šikanujících útoků ze strany rodičů jednoho žáka.“

V Brně se zase stalo, že žák vyhrožoval pedagogovi a ve třídě vytáhl zbraň. Nakonec se ukázalo, že šlo o atrapu.

Případy šikany
Zdroj: ČT24

Podle posledních statistik podobné problémy nahlásilo přes 30 procent základních škol. Školní inspekce ovšem odhaduje, že jich je mnohem víc. „Hlavní je nenechávat si ty věci pro sebe, podělit se s kolegy, řešit to s ředitelem, výchovným poradcem,“ řekl náměstek ústředního školního inspektora Ondřej Andrys. 

Školský ombudsman Ladislav Hrzal se chce nyní obrátit na ministerstvo školství a spolu s ním navrhnout řešení, která by situaci pomohla řešit. Východisko vidí hlavně ve spolupráci s rodiči.