ČT zahájila předvolební vysílání. Nabízí rozhovory s lídry kandidátek

Česká televize začala ve vysílání přinášet rozhovory s lídry kandidátek pro volby do Evropského parlamentu, které se v Česku budou konat 24. a 25. května. Česká televize se řídí pravidly předvolebního a volebního vysílání.

Od 29. dubna do 10. května ČT každý všední den odvysílá individuální rozhovory s lídry všech kandidujících subjektů (nebo s jimi zvolenými zástupci z kandidátní listiny), a to v rámci vysílání Studia ČT24. Během jednoho dne se ve vysílání objeví nanejvýš pět samostatných rozhovorů ve formátu moderátor-host. 

Česká televize také odvysílá dvě předvolební debaty s lídry relevantních kandidátů v pořadu 90' ČT24, každá z debat bude určena pro čtyři zástupce politických stran, hnutí či koalic. Klíčem ke zvaní hostů jsou výsledky výzkumu volebního potenciálu, váha kandidujících subjektů v hlavních zastupitelských orgánech, přičemž se bere v úvahu tradice politické strany, hnutí nebo koalice, velikost členské základny a významnost zastoupení v parlamentu.

Tyto debaty se uskuteční ve dnech 16. května a 21. května. Další lídři kandidujících subjektů (nebo jimi nominovaní zástupci) dostanou prostor v pořadu Politické spektrum. První předvolební vydání tohoto pořadu se objeví 4. května. 

Ve vysílání bude také záznam debaty vedoucích kandidátů hlavních evropských politických sil, kterou pořádá Evropská vysílací unie. K vidění bude 15. května v pozdních večerních hodinách.

V neděli po volbách nabídne výsledky speciální volební studio

Praktické informace k hlasování, o funkcích Evropského parlamentu a evropských institucí a o fungování EU ještě divákům přinesou dvě vydání pořadu 90' ČT24, a to ve dnech 7. a 9. května.

Závěrečnou debatu o vztahu národní a evropské politiky s předsedy stran a hnutí zastoupených v Poslanecké sněmovně odvysílá ČT 23. května. Natáčet se bude za účasti publika v Národním muzeu. V neděli 27. května pak výsledky voleb přiblíží speciální volební studio.