Maláčová vítá, že sněmovna podpořila růst důchodů. Chráníme seniory před chudobou, řekla

Ministryně Maláčová vítá, že důchody porostou i v příštím roce (zdroj: ČT24)

Důchody nejspíš vzrostou příští rok v průměru o 900 korun. Jejich zvýšení o zhruba 200 korun nad zákonnou valorizaci umožní novela, kterou v prvním čtení podpořila sněmovna. Podle ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) se nebude zvyšovat základ, ze kterého se penze vypočítávají, ale příspěvek na ně. Zásluhovost tak zůstane na stejné úrovni. Ne všichni penzisté si tak polepší stejně, chudší důchodci opět zaznamenají nižší nárůst než penzisté s vyššími důchody. Přesná čísla zveřejní ministerstvo na konci léta.

„Mám velkou radost, že se nám podařilo provést náš návrh na valorizaci prvním čtením a zároveň zkrátit další lhůty tak, aby důchody mohly růst od ledna. Navyšujeme je, abychom ochránili seniory před chudobou,“ oznámila po jednání sněmovny Maláčová.

Důchody se podle zákona navyšují o polovinu růstu reálných mezd a o růst cen za sledované období. Průměrné navýšení tak přesáhne ze zákona 700 korun. Díky příspěvku pak vzroste průměrný důchod o 900 korun, a měl by tak dosáhnout příští rok asi 14 200 korun.

Konkrétní výše příspěvku zatím není známá, ministryně Maláčová ji odhadla na 180 až 200 korun měsíčně. Nutné statistické údaje k výpočtu budou podle ní známy na začátku září. Proti růstu penzí v pátek nenamítala nic ani opozice, vůči vládní předloze ale vznesla některé výhrady.

Zejména pravice opět volala po důchodové reformě. „Opozice je aktivní ve sněmovně, ale v Komisi pro spravedlivé důchody už tak aktivní není,“ reagovala na výtky Maláčová.

Navýšení zatíží státní rozpočet podle odhadů sedmi miliardami korun, v dalších letech ještě víc. Předlohu nyní projedná sociální a rozpočtový výbor. Její zamítnutí nebo vrácení vládě k přepracování nikdo nežádal.

Ministryně Maláčová už dříve uvedla, že pokud sněmovna novelu schválí, očekává její vrácení ze Senátu. V tom případě by se mohli poslanci kvůli důchodům znovu sejít na letní mimořádné schůzi.

Vláda chce zvyšovat penze i v dalším roce. „Tolik důchodci nikdy nedostávali. Skutečně chceme splnit to, co jsem řekl. Že chci, aby měli důchodci průměrný důchod patnáct tisíc korun v roce 2021,“ řekl v polovině dubna premiér Andrej Babiš (ANO).

Navýšení důchodů o 900 korun je minimum. I tak tvoří průměrný důchod k průměrné hrubé mzdě jen 39 procent, podle mě by to mělo být přes 40 procent. Ale to bychom potřebovali zvýšit důchody o 1300 korun. Je to otázka priorit každého kabinetu.
Jana Maláčová
ministryně práce a sociálních věci (ČSSD)

Na zvýšení je shoda, ale kde na něj vzít?

Předsedkyně výboru pro sociální politiku Radka Maxová (ANO) považuje navýšení důchodů za správné. „Krok považuji za správný, ačkoliv jsem vnímala diskusi na plénu, v důchodové komisi a musím souhlasit i s opozičními kolegy, že prioritně by se měla řešit příjmová otázka. Nicméně pro další rok má ministryně (financí) Schillerová připraveny peníze a budeme se samozřejmě bavit i o dalším navyšování,“ uvedla.

„Je pravda, že se stále nemůžeme shodnout, jakým způsobem zajistit budoucí příjmy, těch variant je několik. A samozřejmě musíme apelovat především na mladé lidi, kteří začínají pracovat, aby úplně nespoléhali na stát,“ upozornila Maxová.

S navýšením souhlasí i lidovci. „Ale samozřejmě bychom chtěli, aby se zásluhovost důchodů ještě více zaměřovala u žen, které vychovaly děti a které i do budoucna budou přivádět děti do tohoto systému, což souvisí s jeho udržitelností. Je potřeba, abychom se naší prorodinnou politikou zaměřili na to, aby pro rodiny nebyl ekonomický problém mít děti,“ podotkla místopředsedkyně senátorského klubu KDU-ČSL Šárka Jelínková.

90' ČT24: Zvyšování důchodů (zdroj: ČT24)

Také místopředseda výboru pro sociální politiku Jan Bauer z ODS říká, že důchody jsou nízké a je potřeba je navýšit, má ale několik výhrad. „Na návrhu jsme kritizovali tři věci. Zaprvé mě velmi mrzí, že návrh nebyl předložen do důchodové komise, protože tam je mnoho akademiků a odborníků a už se k tomu měli vyjádřit. Zadruhé nám vadí, že mírně nabourává princip zásluhovosti. A zatřetí jsme neslyšeli, jak se toto i budoucí zvyšování důchodů bude financovat.“

Kritizuje, že Babišova vláda nepracuje na důchodové reformě. „Z nekonání vlády je evidentní, že tato vláda odpískala současné třicátníky, čtyřicátníky, což jsou budoucí důchodci. Bohužel i v rozporu s programovým prohlášením vlády, kde jednou z absolutních priorit je důchodová reforma. Po pěti letech žádnou důchodovou reformu nemám a to kritizujeme,“ řekl Bauer. 

Letos dosahuje průměrný důchod 13 377 korun

Důchody se skládají ze dvou částí. Pevný díl je pro všechny stejný a nyní činí 3270 korun. V procentní výměře se odráží odpracovaná doba a výše odvodů. Příspěvek by se měl připočítat podle novely právě k ní, neklesne tedy zásluhovost.

Důchody se zvyšují pravidelně vždy od ledna. Letos rostly v průměru rovněž o 900 korun. Zákonná valorizace činila asi 600 korun. Dalších 300 korun prosadila Babišova vláda spolu s loňskou změnou ve složení penze, která mírně oslabila zásluhovost.

Na konci loňska průměrný důchod podle údajů České správy sociálního zabezpečení činil 12 418 korun. O tři měsíce později se dostal na 13 377 korun. Zvedl se tedy o 959 korun. Za částkou je nejen valorizace, ale i zvýšení penze o 1000 korun lidem nad 85 let a to, že noví důchodci odcházejí na odpočinek s vyšším důchodem než dřív. Starobní, invalidní a pozůstalostní penzi pobíralo kolem 2,9 milionu lidí.