Cizince, která opilá na Silvestra srazila autem dvě ženy, hrozí až osm let vězení

Cizinka, která o silvestrovské noci srazila v Praze dvě chodkyně, půjde před soud. Státní  zástupce ji obžaloval mimo jiné z usmrcení z nedbalosti. Jedna ze sražených žen totiž později na následky zranění zemřela. Jedenapadesátileté Rumunce, která řídila v opilosti a od nehody ujela, tak hrozí až osm let vězení. ČT to potvrdil dozorující státní zástupce Kamil Švec z Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 2. Ten oproti závěrům vyšetřování zpřísnil právní kvalifikaci. Žena totiž podle něj při řízení hrubě porušila svoje povinnosti.

„Obžaloba je podána pro přečin usmrcení z nedbalosti, ublížení na zdraví, ohrožení pod vlivem návykové látky a neposkytnutí pomoci,“ řekl dozorující státní zástupce Kamil Švec. Žalobce upozornil, že zpřísnil právní kvalifikaci. „Mám za to, že došlo k porušení vícero důležitých povinností, které zakládají hrubé porušení předpisů o bezpečnosti dopravy,“ vysvětlil.

Usmrcení z nedbalosti je tak kvalifikováno přísněji. O dva roky se tak i zvýšil trest, který ženě maximálně hrozí. „Nejpřísnější trest, který hrozí, je v rozmezí dvou až osmi let odnětí svobody,“ doplnil žalobce.

Obviněná žena zůstává ve vazbě. Švec také potvrdil, že nadále s jejím propuštěním nesouhlasí.

Silvestrovská nehoda v Praze
Zdroj: ČT24

Policie původně řidičku zadržela kvůli tomu, že vrazila do aut

Nehoda se stala krátce před silvestrovskou půlnocí. Jedenapadesátiletou ženu za volantem BMW zadrželi policisté v pražské Korunní ulici původně proto, že vrazila do několika zaparkovaných aut. Dechová zkouška ukázala, že řidička před jízdou pila alkohol.

Policisté pak zjistili, že krátce předtím projížděla Bělehradskou ulicí a na přechodu tam srazila šestatřicetiletou a jedenapadesátiletou chodkyni. Po nehodě jela dál, aniž by jim přivolala pomoc. Jedna z žen na následky zranění v polovině ledna zemřela. Druhá při srážce utrpěla těžkou újmu na zdraví.

O rok dříve, na Silvestra 2017, se v Praze stal podobný případ. Opilý Rus Oleg Gubin tehdy na přechodu svým vozem zabil ženu. Po nehodě se snažil ujet. Stejně jako čerstvě obžalovaná Rumunka skončil Gubin ve vazbě. Z té byl ale posléze na návrh státní zástupkyně propuštěn. Navzdory tomu, že složil písemný slib a milionovou kauci, odjel po dokončení vyšetřování do Ruska.

Městský soud v Praze tak nedávno nařídil projednání případu v nepřítomnosti obžalovaného. Z usnesení soudu vyplývá, že se českým orgánům ani na základě vydaného zatykače nepodařilo dostat řidiče zpět do Česka.