Ruský řidič, který v Praze zabil o silvestrovské noci turistku, zaplatil milion a zmizel

Události: Ruský řidič, který přejel turistku, zmizel (zdroj: ČT24)

Soud rozhodl, že vydá zatykač na Rusa Olega Gubina, který o silvestrovské noci srazil autem v centru Prahy turistku. Soudce o tom rozhodl na vazebním zasedání, kam se muž nedostavil. Z vazby byl po několika dnech propuštěn na kauci, po čase však zmizel. Jeho advokát uvedl, že odcestoval do Ruska a že neví, zda se do Česka vrátí.

Nehodu na přechodu pro chodce ve Spálené ulici nepřežila v noci na 1. ledna šestadvacetiletá turistka z Kolumbie. „Atmosféra byla děsivá. Byl tam jeden kluk ze skupiny od té holčiny, který pobíhal mezi holkou a autem, držel se za hlavu a křičel: Why? Why?“ popsala svědkyně nehody.

Nyní si klade otázku také soud. Místo „why“, tedy „proč“, se však musí tázat „kde“. Řidič auta, které se s turistkou střetlo, byl na milionovou kauci propuštěn z vazby a nyní o něm úřady nevědí. Na konci února se přestal hlásit probačnímu úředníkovi. Jeho advokát Leonid Kušnarenko uvedl, že je v Rusku, zřejmě v Moskvě, kam prý odjel z osobních důvodů. Advokát dodal, že neví, zda se obžalovaný vrátí do Česka.

Obžalovaný Oleg Gubin před propuštěním z vazby písemně slíbil, že se nebude vyhýbat trestnímu stíhání. Až do února také s úřady spolupracoval. Slíbil však také, že české území případně opustí jenom s předchozím souhlasem orgánů činných v trestním řízení.

Události, komentáře: Rus, který přejel turistku, zmizel (zdroj: ČT24)

Pro propuštění z vazby byly klíčové záruky, tedy milionová kauce vztah obviněného k Česku. Gubin měl údajně v Česku žít už devět měsíců a podnikat zde. Jenže v českém obchodním rejstříku se jeho jméno objevilo až před třemi týdny; jako trvalé bydliště uvádí litevský Vilnius. Podle advokáta v Česku podnikal „de facto, nikoliv de iure“.

S ohledem na závažnost trestné činnosti je třeba, aby věc byla projednána českými soudy. Je třeba, aby – pokud bude obžalovaný uznán vinným – byl uložen trest a obžalovaný by si pak měl trest vykonat na území České republiky, kde se této závažné trestné činnosti dopustil.
Jiří Horký
soudce Obvodního soudu pro Prahu 2

Dvacetiletý trest? Soud uvažuje o přísnější kvalifikaci

Zatykač zatím bude platit pouze v ČR, na mezinárodní by se však mohl rozšířit, až soudy vyjasní kvalifikaci činu, ze kterého je muž obžalován. Státní zástupce jej pohnal před soud za usmrcení z nedbalosti.

Obvodní soud se však domnívá, že se muž – který po nehodě nadýchal dvě promile – dopustil úmyslného obecného ohrožení. Za to by mu hrozil velmi přísný trest dvanácti až dvaceti let, v úvahu však připadá i doživotí, takže by případ musel převzít městský soud.

„Pan obžalovaný je ohrožen sazbou od dvanácti let a výše, proto jsme rozhodli, že předkládáme tento spis vrchnímu soudu, který je nejblíže příslušným Obvodnímu soudu pro Prahu 2 i Městskému soudu v Praze, jenž by byl příslušný k projednání trestní věci označené podle přísnější kvalifikace,“ řekl soudce Jiří Horký.

Soud by měl proběhnout bez ohledu na to, zda se řidič najde, nebo ne.  Pokud ho policie nevypátrá, bude souzen jako uprchlý.