Méně, než se čekalo? Podle Zaorálka Číňané v Česku peníze mají, ale neumí je investovat

Otázky Václava Moravce, 2. část (zdroj: ČT24)

Prezident Miloš Zeman se chystá na svoji pátou návštěvu Číny a jeho cesta spojená s účastí na konferenci Belt and Road upomíná i na očekávání s partnerstvím spojená. Například premiér Andrej Babiš (ANO) dal najevo nespokojenost s dosavadním vývojem ekonomických vztahů Prahy a Pekingu, bývalý ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) naopak v Otázkách Václava Moravce řekl, že se překotný vývoj nedal čekat a je třeba Číňany nechat, aby sami přišli na to, jak v Česku investovat.

Podle statistiky ČNB činila hodnota čínských investic ke konci roku 2017 14,7 miliardy korun a třeba prezident Zeman přitom při podepisování dohod s Čínou před třemi lety hovořil o částce o řád vyšší.

Lubomír Zaorálek ovšem nevnímá vývoj posledních let jako nečekaný; prý nejde o to, že by Číňané v Česku nechtěli investovat, ale nevědí jak na to. „Mají ranec peněz a nevědí, jak je utratit. Nemají na to know-how, ukazuje se, že je to velice obtížné. Udělali investici do dálnice v Polsku, skončilo to fiaskem,“ shrnul nynější předseda zahraničního výboru Poslanecké sněmovny.

Jako ministr zahraničí Sobotkovy vlády byl Zaorálek u toho, když se otevíral dialog Česka s Čínou, a nyní tvrdí, že výsledky nelze očekávat hned. „Bavili jsme se o tom, že chceme změnit rozdíl exportu a importu. Rozdíl je ale tak masivní, že bude trvat dlouho, abychom to změnili,“ podotkl.

Ferjenčík: Neohrožují Zemanovy snahy spolupráci s Tchaj-wanem?

Jak zdůraznil místopředseda Zaorálkova výboru z opoziční SPD Jiří Kobza, je namístě od Číny žádat totéž, co jí nabízí Česko. „Jedná se o reciprocitu. Jestli chcete někde investovat, ta země musí recipročně nabídnout stejné podmínky. Zákony pro investory u nás a v Číně se liší,“ upozornil.

Kritický je k česko-čínským vztahům poslanec další opoziční strany, Pirátů, Mikuláš Ferjenčík. Myslí si, že „cesty pana prezidenta dostávají až příliš velkou pozornost na to, jaký mají reálný efekt“, a zapochyboval, zda Česko necílí špatně.

„Tchaj-wan zůstává srovnatelně velkým obchodním partnerem jako Čína. Je otázka, jestli pan prezident neohrožuje velmi plodnou obchodní spolupráci mezi ČR a Tchaj-wanem,“ uvedl.

Zapochyboval také o tom, zda to, co Čína v Česku podniká, jsou vůbec investice. „Je potřeba rozlišovat investice a nákupy. Čína tady v naprosté většině realizuje nákupy. Ale investice znamená, že vybudujete fabriku, do které přinesete svoji technologii, přístup na nové trhy, svoje know-how. Je to to, co tady udělal Volkswagen, když kdysi koupil Škodovku,“ srovnal Ferjenčík.

Zaorálek: Nesmíme Čínu podceňovat

Lubomír Zaorálek ale varoval před podceňováním Číny. „Bylo teď jednání mezi panem Macronem, Merkelovou a Si Ťin-pchingem. Je tady jednání Evropské komise s Čínou. Dokonce paní Merkelová vyhlásila na německé předsednictví velký summit 28 nebo 27 zemí EU s Čínou. Tím je naznačeno, že je Čína docela zásadní,“ upozornil.

Nelze podle něj pominout třeba i to, že čínští turisté v Česku nahradili úbytek ruských turistů – a právě přímé letecké spojení z Číny do Prahy je jedním z hmatatelných výsledků dosavadní politiky.