Stát musí šetřit, říká 84 procent Čechů. Podporují hlavně propouštění úředníků

Deficit státního rozpočtu za leden a únor byl vyšší, než se očekávalo. Tři čtvrtiny obyvatel se přiklánějí k názoru, že by proto vláda měla hledat úspory. Spolu s lidmi, kteří by kromě úspor hledali i nové příjmy, jich je dokonce 84 procent. Naprostá většina lidí je pro snížení počtu státních úředníků, někteří jsou také proti zvýšení rodičovského příspěvku nebo pro zrušení slev na jízdném. Část lidí podporuje i růst příjmů rozpočtu, nejčastěji zvýšením daně na alkohol a tabákové výrobky. Vyplývá to z průzkumu agentury Kantar CZ pro Českou televizi.

Přesně tři čtvrtiny lidí se přiklánějí k tomu, aby vláda a ministerstva hledaly úspory, a dodržely tak výši deficitu. Necelá pětina souhlasí se zachováním schválených výdajů a sedm procent lidí nedokáže situaci zhodnotit. K možnosti hledat úspory se častěji přiklánějí lidé starší 45 let a ti se středoškolským nebo vysokoškolským vzděláním.

Šetření více podporují voliči středových a pravicových stran, ale velmi výrazně také příznivci vládního hnutí ANO (83 procent). Nejnižší podporu má naopak u voličů ČSSD, SPD a KSČM. I u komunistů však šetření podporují téměř dvě třetiny voličů.

Trendy Česka: Postoj k deficitu
Zdroj: ČT24
Trendy Česka: Jak udržet deficit?
Zdroj: ČT24

Pokud by se vláda rozhodla dodržet naplánovaný schodek pro letošní rok, měla by podle více než poloviny obyvatel vyváženě kombinovat hledání úspor ve výdajích a možnosti navýšení rozpočtu – například novými daněmi nebo zvýšením daní existujících. Pouze pro úspory se vyjádřilo 24 procent lidí, pouze pro navýšení příjmů je 13 procent respondentů.

Přístup k otázce se liší podle věku i vzdělání. Zatímco mladí jsou častěji pro kombinaci úspor a zvyšování příjmů, lidé mezi 30 a 44 lety jsou více než ostatní pouze pro šetření. Naopak lidé starší 60 let se častěji kloní k navyšování příjmů. Nepřekvapivé je, že nejvíce se k hledání úspor kloní voliči ODS, zatímco ke zvyšování příjmů častěji příznivci KSČM.

Senioři chtějí zbrzdit růst platů učitelů

Pro úsporná opatření se tak v součtu (i s lidmi, kteří chtějí úspory kombinovat s navýšením příjmů) vyslovilo 84 procent lidí. Téměř devět z deseti lidí by peníze hledalo ve snížení počtu státních úředníků. S žádnou další možností už nesouhlasila více než polovina dotázaných.

S možností nezvyšovat rodičovský příspěvek těm, kteří již nejsou na rodičovské dovolené, souhlasí 43 procent lidí, odpůrců je o pět procentních bodů víc. Zrušení nedávno zavedené 75procentní slevy na jízdné pro studenty a důchodce – za které stát dopravcům zaplatí navíc zhruba šest miliard ročně – podporuje 38 procent lidí.

Ještě nižší podporu pak má zpomalení růstu platů učitelů nebo důchodů a omezení výstavby nových dálnic. Aby stát přestal platit zdravotní pojištění studentům, důchodcům a nezaměstnaným, chce pouze osm procent lidí.

Průzkum ukazuje několik zajímavých údajů. Zatímco pro pomalejší růst platů učitelů je skoro polovina seniorů, nižší růst důchodů nemá výraznější podporu u žádné věkové skupiny. Polovina mladých by ale zrušila slevy na jízdném a skoro třetina z nich by omezila výstavbu nových dálnic. Pro snížení počtu státních úředníků se častěji vyslovovali muži a lidé starší 45 let.

Pro navyšování příjmů rozpočtu se celkem vyslovilo 73 procent lidí. Největší podporu má zvýšení spotřební daně na alkohol nebo tabákové výrobky, dále zavedení takzvané sektorové daně (vyšší daň například pro banky nebo mobilní operátory) nebo zvýšení daní pro lidi s vyššími příjmy. Ke všem těmto opatřením se častěji kloní starší lidé.

  • Aktuální průzkum pro ČT v rámci pravidelného projektu Trendy Česka provedla společnost KANTAR CZ s. r. o. Sběr dat probíhal ve dnech 16. 3. až 5. 4. 2019 na reprezentativním vzorku 1200 respondentů formou náhodného výběru prostřednictvím technologie CATI (Computer Assisted Telephone Interview).