Ministr Plaga: Poslanci z toho udělali bramboračku, učitelé budou brát 45 tisíc na konci přespříštího roku

Události, komentáře: ministr školství Robert Plaga (ANO) (zdroj: ČT24)

Den učitelů si ve čtvrtek několik stovek z nich připomnělo v černém oblečení. Chtěli tak vyjádřit nesouhlas se stavem a hlavně financováním školství. Loni se průměrný plat pedagogů podle ministerstva dostal na 35 tisíc, letos by měl vzrůst na 39 tisíc. Ministr školství Robert Plaga (ANO) v Událostech, komentářích slíbil, že růst platů bude pokračovat a na konci roku 2021 dosáhnou průměrně 45 tisíc korun.

V úterý večer poslanci schválili usnesení o růstu platů učitelů na 130 procent průměrné mzdy v roce 2020, ale ve středu ráno ho zase zrušili. „Z mého pohledu z toho poslanci udělali bramboračku,“ řekl Plaga. Usnesení ale podle ministra na cíli nic nemění a je jen doporučující.

„Pro mě je důležité to přijaté usnesení, které říká, že se bude přidávat systematicky od 1. ledna každého roku a že platí ten slib z vládního prohlášení – že na konci roku 2021 bude průměrný plat učitele 150 procent hodnoty roku 2017,“ uvedl.

Průměrný hrubý plat učitelů v regionálním školství
Zdroj: MŠMT

„Ve sněmovně – a připojila se k tomu i část poslanců koaličního partnera – byl výkřik: přidejme mimo tento plán na 130 procent průměru už v roce 2020. Na rovinu říkám, že to znamená 25 miliard korun meziročního nárůstu, které teď v rozpočtové strategii na celé volební období není,“ připustil Plaga.

Vláda podle něj ve zvyšování platů učitelů hodlá pokračovat v nastaveném plánu. „V roce 2018 jsme do rozpočtu dolili přes jednu miliardu, abychom to vyrovnali, a růst je 11 procent,“ vypočítal. V posledních letech průměrné platy pedagogů rychle rostou. Zatímco v roce 2016 pobírali 29 500 korun, letos už to má být 39 tisíc.

Na konci roku 2021 je cílem vlády, za kterým si jdeme, plat pedagogů 45 tisíc.
Robert Plaga
ministr školství

To ale až ve chvíli, kdy do všech škol doputují peníze na vyšší odměny a prémie, což se zatím nestalo. Ministerstvo školství tvrdí, že peníze přijdou školám během jara. Protože však jde o průměr, velká část učitelů na uvedené částky nedosáhne.

Růst průměrného hrubého měsíčního platu
Zdroj: MŠMT

„Vnímám, že školství je skutečnou prioritou nejenom pro tuto vládu, ale i pro tuto sněmovnu. A když odmyslím tu bramboračku, tak pozitivní na tom je skutečnost, že se všichni baví o školství. A nikdo nezpochybňuje, že učitelské povolání musí být atraktivnější, jestli chceme být v budoucnu úspěšní, to znamená, že je shoda na přidávání platů,“ podotkl ministr.

„Peníze jsou nutností, ale samozřejmě problémů školství je spoustu. Ale jestli chceme dostat nejkvalitnější lidi do škol, tak tím prvním krokem je dostatečné finanční ohodnocení, na tom už se dneska všichni shodnou,“ dodává Plaga s tím, že peníze jsou pro zlepšení kvality školství podmínkou nutnou, nikoli však jedinou.

Platy učitelů ve srovnání s průměrnou mzdou v Česku
Zdroj: ČT24/MŠMT/MPSV

Odbory protest nepodpořily

Podle spolků Učitelská platforma a Pedagogická komora, které podpořily čtvrteční protest, však je české školství stále podfinancované a práce učitelů nedostatečně ohodnocená. „Požadujeme skokové navýšení rozpočtu pro školství, skokové navýšení platů učitelů a hlavně aby s námi politici začali jednat. Pokud nás nevyslyší, tak bychom vyhlásili stávkovou pohotovost, případně stávku,“ varoval prezident spolku Pedagogická komora Radek Sárközi.

„Bez radikálních investic do oblasti školství nelze očekávat zkvalitnění a zefektivnění vzdělávacího systému v ČR,“ uvedla předsedkyně Učitelské platformy a středoškolská učitelka Petra Mazancová.

Školské odbory protest nepodpořily. „Akce přišla velmi nečekaně. Aktivity kolegů, že dali najevo svou nespokojenost, si velmi vážím. Ale na druhou stranu říkám, že my jako odbory jsme v počáteční fázi vyjednávání o rozpočtu, máme za sebou jednání s ministerstvem školství, s ministerstvem financí a premiérem nás čekají. Teď se tvářit, že je všechno natřeno načerno, to tak nevnímám,“ uvedl předseda Českomoravského odborového svazu pracovníků školství František Dobšík, který byl hostem pořadu Devadesátka ČT24.

90’ ČT24 - Vize českého školství (zdroj: ČT24)

„Když jednáte, tak nemůžete zároveň protestovat. Protesty mohou přijít, pokud nedospějeme k nějakému řešení pro rok 2020, potažmo 2021. Možná nemají dostatek informací, že ty věci se řeší. Bohužel ta řešení nepřicházejí tak rychle, jak by asi očekávali. Ale co se týká platů, tak teď jsme začali jednat a začít do toho protestovat myslím není známka seriózního partnera,“ míní Dobšík.

Podle poslance a místopředsedy výboru pro vědu a vzdělání Karla Raise (ANO) se navíc na peníze klade až přehnaný důraz. „To není jen o tom, házet tam lopatou další peníze, desítky miliard korun, ale také je to o kvalitě,“ upozornil na v diskusích opomíjené hledisko.