Zeman se setkal v Lánech se slovenským prezidentským kandidátem Šefčovičem, popřál mu úspěch

Události ČT: Zeman se setkal v Lánech se slovenským prezidentským kandidátem Šefčovičem (zdroj: ČT24)

Prezident Miloš Zeman v neděli odpoledne přijal v Lánech slovenského prezidentského kandidáta Maroše Šefčoviče, který o setkání s českou hlavou státu požádal. Zeman popřál Šefčovičovi úspěch v prezidentských volbách na Slovensku. Ocenil jeho odborné schopnosti a znalosti, uvedl prezidentův mluvčí. Šefčovič se ve druhém kole slovenských prezidentských voleb utká v sobotu 30. března se Zuzanou Čaputovou, která je podle průzkumu agentury Median SK favoritkou voleb.

Maroš Šefčovič mluvil s Milošem Zemanem téměř dvě hodiny. „Velmi dlouho jsme hovořili o atmosféře v rámci V4,“ řekl poté Šefčovič novinářům. Zeman podle něj vyjádřil obavy o soudržnost a budoucnost spolupráce zemí Visegrádu.

„Řekl mi, že mě považuje za jediného garanta toho, že tato spolupráce bude fungovat, že země visegrádské čtyřky budou spolupracovat v budoucnosti jako v minulosti,“ uvedl. Kromě Česka a Slovenska jsou členy V4 Polsko a Maďarsko. 

Šefčovič potvrdil, že o setkání požádal sám i kvůli tomu, že se s Milošem Zemanem znají řadu let. „Chci říct, že si velmi vážím jeho podpory v tomto prezidentském souboji a jeho přání, abychom dopadli v naší volební kampani co nejlépe, abych získal co nejvíc hlasů,“ řekl.

„Musím říct, že i z tohoto setkání jsem vycítil velmi jasnou podporu pana prezidenta Zemana pro moji kandidaturu a pro to, abych zvítězil ve volbách na post prezidenta Slovenské republiky,“ dodal.

Kandidát na prezidenta se setkal i s Hamáčkem

Šefčovič se v neděli před schůzkou s českým prezidentem sešel s předsedou ČSSD a vicepremiérem Janem Hamáčkem. Šefčoviče ve volbách podporuje nejsilnější slovenská vládní strana Smer-sociálna demokracia expremiéra Roberta Fica. 

Hamáček uvedl, že místopředsedu Evropské komise Šefčoviče pokládá nejen za osobního přítele, ale zejména za zkušeného politika s obrovským mezinárodním rozhledem a kontakty. „Popřál jsem mu hodně síly do závěrečné fáze prezidentské kampaně,“ dodal.

Šefčovič není prvním kandidátem na prezidenta, kterého Zeman přijal. V září 2016 se setkal s rakouským prezidentským kandidátem Norbertem Hoferem, i on o schůzku sám požádal. Hofer původně v květnových prezidentských volbách těsně prohrál s Alexanderem Van der Bellenem. Rakouský ústavní soud ale později volby zrušil kvůli nesrovnalostem při sčítání korespondenčních hlasů.

Zeman krok uvítal a Hofera podpořil. Jejich setkání na Hradě pak někteří politici a komentátoři označili za zásah do rakouské volební kampaně. Opakované prezidentské volby v prosinci vyhrál Van der Bellen.