Vondráčka přijal papež, předseda sněmovny ho pozval do Česka

Papež František přijal předsedu Poslanecké sněmovny Radka Vondráčka. Ten hlavu katolické církve pozval do Česka s tím, že by papež mohl do Prahy zavítat v roce 2021 u příležitosti 1100. výročí násilné smrti svaté Ludmily. Svatý stolec ale zatím cestu nepotvrdil a obě strany budou ještě o možné návštěvě dál jednat.

Spolu s Vondráčkem přišel na soukromou audienci k papežovi i předseda slovenského parlamentu Andrej Danko. Oba politici do Vatikánu přicestovali, aby si připomněli 1150. výročí úmrtí svatého Cyrila, který je pochován v Římě v bazilice svatého Klimenta nedaleko Kolosea.

„Formát té schůzky, která trvá nějakou dobu a jsou tam v podstatě dvě delegace, má nějaké limity. Ale ten základní vzkaz – připomínat si odkaz Cyrila a Metoděje, vzkaz o dialogu, o solidaritě, o tom, jak církev musí spolupracovat s českým státem a jak se to daří v charitativní, sociální oblasti – ten předán byl a to celkové vyznění návštěvy bylo skutečně velmi přátelské, neformální, milé. Já nezastírám, že je to zážitek na celý život,“ řekl Vondráček České televizi.

Na zdanění restitucí řeč nepřišla, na smlouvu s Vatikánem ano

O zamýšleném zdanění církevních restitucí v Česku František s Vondráčkem nemluvil, probírali ale smlouvu s Vatikánem, která je sice dlouhá léta dojednaná, parlament ji ale ještě neschválil. Česko je tak jednou z posledních zemí Evropy, která nemá vztahy s centrem katolického světa upravené dohodou.

„Jsem jeden z těch, kteří podpoří, aby smlouva s Vatikánem byla ratifikována,“ řekl Vondráček. Parlament smlouvu v roce 2003 neschválil, protože mu připadalo, že je nevýhodná a narušuje rovnoprávnost církví. 

Papeže zval do Česka i prezident Miloš Zeman při audienci v dubnu 2015. Naposledy navštívil Českou republiku v roce 2009 Františkův předchůdce Benedikt XVI., mše sloužil v Brně a ve Staré Boleslavi.