Policie chce poslat k soudu třetího obviněného za nenávistné komentáře u fotky teplických prvňáčků

Za nenávistné komentáře pod fotkou teplických prvňáčků z roku 2017 navrhli policisté obžalovat třetího obviněného. ČT to řekl mluvčí teplické policie Daniel Vítek. Státní zástupce teď rozhodne, zda návrhu vyhoví a podá na zhruba čtyřicetiletého muže z Moravy obžalobu. Policie ho viní z podněcování k nenávisti vůči skupině osob, za to mu hrozí až tři roky vězení.

„Jde o muže, který se zdržoval v zahraničí a na výslech se dobrovolně dostavil,“ potvrdil ČT mluvčí teplické policie Daniel Vítek. Policejní vyšetřování se protáhlo právě kvůli tomu, že obviněný muž byl dlouhodobě v zahraničí. Na výzvu policie se vrátil do Česka, kde byl koncem února obviněn.

Stíhán je na svobodě pro podezření z podněcování k nenávisti vůči skupině obyvatel nebo k omezování jejich práv a svobod a projevu sympatií k hnutí směřujícímu k potlačení práv a svobod člověka. Pokud se případ dostane až k soudu, hrozí muži až tříleté vězení.

Jedna žena už dostala podmínku

Nejde přitom o jediné obvinění. Za nenávistné komentáře pod fotografií dětí odsoudil Okresní soud v Tachově už loni v září 26letou ženu z Tachova. Soud jí uložil osmiměsíční podmíněný trest se zkušební lhůtou na 1,5 roku a pokutu 20 tisíc korun.

Obviněný byl z rasově motivovaného přečinu i muž z Tachovska. Jeho stíhání ale státní zástupce podmíněně zastavil.

Fotografie prvňáčků zveřejnil předloni místní Deník v tištěném vydání i na webu jako součást seriálu snímků prvňáků z různých škol. Fotka se objevila i na sociálních sítích. Tam někteří lidé začali děti označovat například za malé sebevražedné atentátníky a v souvislostí s tím, že škola sídlí v Plynárenské ulici, je navrhovali posílat do plynu. Výhrůžky mířily i na tamní učitele.