Podmínka a pokuta za nenávistný komentář pod fotkou teplických prvňáčků

Za nenávistný komentář pod fotografií teplických prvňáčků udělil Okresní soud v Tachově 26leté ženě osmiměsíční podmíněný trest se zkušební lhůtou na 1,5 roku. Kromě toho musí obviněná zaplatit pokutu 20 tisíc korun. Soudkyně uznala ženu vinnou z trestného činu podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod a rozhodla trestním příkazem. Žalobce původně obžaloval ženu i z trestného činu násilí proti skupině obyvatel a proti jednotlivci. Rozhodnutí soudu není pravomocné.

Soudkyně uznala obžalovanou ženu vinnou trestním příkazem v pondělí 10. září. „Obviněná byla odsouzena k podmíněnému trestu ve výměře osmi měsíců se zkušební dobou osmnácti měsíců. Dále pak k peněžitému trestu, rovněž blízko dolní hranice sazby, a to konkrétně ve výměře čtyřiceti denních sazeb po pěti stech korunách,“ řekla předsedkyně okresního soudu v Tachově Michaela Řezníčková.

„Pro případ, že by peněžitý trest nebyl ve stanovené lhůtě vykonán, byl určen náhradní trest odnětí svobody v trvání dvou měsíců,“ dodala Řezníčková.

Podle dřívějších informací deníku Právo je obžalovanou 26letá Romana L. z Tachova. Ta se na sociální síti přidala k řadě dalších nenávistných komentářů a ve vlastním příspěvku použila slovo „rovnou“ a k němu přidala obrázek pistole. Tím se podle státního zástupce měla dopustit trestného činu násilí proti skupině obyvatel a proti jednotlivci a trestného činu podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod. Za to jí hrozily až tři roky za mřížemi.

Původně policie její případ odložila s tím, že by se mohlo jednat pouze o přestupek. Poté se ale do případu vložil nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Na základě jeho námitek se věc vrátila zpátky do přípravného řízení. Napodruhé už policejní šetření vedlo k obvinění a k podání obžaloby.

Obvinění padlo víc

V kauze nenávistných komentářů policie už dříve obvinila z rasově motivovaného přečinu muže z Frýdecko-Místecka. V jeho případě státní zástupce trestní stíhání podmíněně zastavil. Pokud se obviněný během stanovené zkušební doby nedopustí trestného činu ani přestupku, trestní stíhání tím pro něj končí. V opačném případě budou kriminalisté ve vyšetřování pokračovat.

V případě třetího podezřelého obvinění nepadlo. Teplické policii se muže nepodařilo vyslechnout, protože se zdržuje mimo území České republiky.

Fotku teplické první třídy, kterou navštěvují arabské, vietnamské a romské děti, zveřejnil Deník v rámci svého seriálu. A to jak v tištěné verzi, tak i na svých webových stránkách. Snímek později začali lidé sdílet na sociálních sítích. Diskutující připojovali rasistické a jiné nenávistné komentáře. Žáky například posílali v narážce na ulici Plynárenskou, kde škola sídlí, do plynu. Výhrůžky padaly také na adresu rodičů dětí a vedení školy.