Prudký nástup jara platí. Nadprůměrné teploty vydrží minimálně do půlky března

Místo únorového předjaří zažívá Česko ryze jarní teploty a podle dlouhodobého výhledu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) by se situace neměla v nejbližších dnech měnit. Nadprůměrné teploty vydrží minimálně do poloviny března a zřejmě se k nim přidá i větší množství srážek.

S nástupem posledního únorového víkendu se sice v Česku kvůli přílivu studeného vzduchu od severovýchodu ochladilo, podle dlouhodobého meteorologického výhledu se ale jedná spíš o studený poločas v jinak nadstandardně teplých dnech.

Už během uplynulého pracovního týdne totiž rtutě teploměrů mnohdy překonaly desetistupňové hodnoty (minulou neděli navíc napříč republikou padaly teplotní rekordy) a ryze jarní počasí se má do Česka vrátit hned po neděli; kolem oblasti vysokého tlaku vzduchu bude do země proudit teplý vzduch od západu a teploty se mají v pondělí i v úterý dostat na devět až třináct, v Čechách ojediněle i na šestnáct stupňů Celsia.

Obloha se má navíc v první půlce týdne postupně vyčasit, od pondělního oblačna až polojasna ke středečnímu polojasnu až jasnu. Ve středu pak může být podle meteorologů ještě o něco tepleji a rtuť teploměrů může dosáhnout až k sedmnácti stupňům – místo zimních kabátů tak budou podle všeho potřeba leda lehké jarní bundy.

Týdenní výhled počasí
Zdroj: ČT24

„Nadprůměrně teplé počasí z posledních dvou týdnů bude pokračovat do konce února a minimálně i v první polovině března,“ upozorňují potom meteorologové z ČHMÚ ve svém čtyřtýdenním výhledu. „Průměrné týdenní teploty se budou pohybovat na hranici normálních a nadnormálních hodnot.“ K březnovému standardu by se měly teploty víc přiblížit až ve druhé polovině měsíce.

A co sucho?

Rozporuplnou zprávu může avízo o nadcházejícím počasí znamenat pro českou krajinu. Na třetině území republiky jsou totiž podzemní vody stále ve stavu silného nebo mimořádného sucha a podle nedávného vyjádření ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) poměry nezažehná ani letošní zima bohatá na sníh, třebaže Česko je na tom celorepublikově lépe než před rokem.

Výhled meteorologů říká, že po relativně suchém počasí posledních týdnů pršet může; úhrny srážek ovšem stále budou kolísat „na hranici normálních a podnormálních hodnot“.