Co je zabijákem manželství? Lidé to vědí, ale nic s tím nedělají, říká psycholog

Jeroným Klimeš hlavním hostem pořadu 90' ČT24 (zdroj: ČT24)

V České republice v posledních letech přibylo svateb a ubylo rozvodů, vyplývá z aktuálních dat. Podle odborníků však jde jen o náhodný výkyv. Na příčiny krachu vztahů cílí kampaň Národní týden manželství. Tentokrát nese motto „Zabijáci manželství a jak se jim bránit“. Lidé často vědí, jaké kazy jejich vztah a soužití mají, ale nejsou schopni nebo ochotni s tím nic udělat, upozornil v Devadesátce ČT24 psycholog Jeroným Klimeš.

Podle posledních čísel v Česku přibývá svateb a ubývá rozvodů. Psycholog Jeroným Klimeš v pořadu upozornil, že z pohledu jeho oboru lze o trendech hovořit až z perspektivy lidské generace, tedy pokud nějaký jev přetrvává zhruba třicet let. V České republice lze podle něj vysledovat snížení plodnosti a zvýšení počtu svobodných matek.

Tyto dva údaje podle Klimeše stav společnosti vystihují více než statistická data, která navíc podle jeho soudu nejsou dostatečně podrobná, a tudíž ani vypovídající. I předsedkyně České demografické společnosti Jitka Rychtaříková považuje nárůst svateb a pokles rozvodů za náhodný výkyv.

„Česká populace je charakterizovaná tím, že velmi pružně reaguje na různá opatření,“ uvedla Rychtaříková a upozornila na výkyv v prosinci roku 1990, kdy se rozkřiklo, že již nebudou garantovány novomanželské půjčky, a počet svateb skokově narostl.

Nejprve rozchody, pak manželství

Za zásadní zvrat Rychtaříková považuje, že průměrný věk ženy při uzavření prvního manželství je vyšší než průměrný věk při narození prvního dítěte. „Souvisí to s tím, že máme necelých 50 procent dětí narozených mimo manželství, které se rodí mladším matkám,“ vysvětlila.

Předsedkyně České demografické společnosti přidala ještě jednu zajímavou informaci. „První v pořadí už se nám rodí více dětí mimo manželství než v manželství,“ řekla Rychtaříková.

„Než vstoupíme do manželství, máme za sebou několik neúspěšných vztahů, několik těžkých rozchodů, a právě tyto otřesné zkušenosti lidi brzdí, aby vstoupili do manželství,“ postihl jednu z možných příčin psycholog Klimeš.

Rychtaříková připojila, že ekonomicky dnes manželství zavazuje více než v minulosti. „Má ekonomické dopady na druhého partnera,“ zdůraznila. Dala za příklad Francii, kde je více možností, jak uzavřít manželství – s různou ekonomickou závazností.

Manželství
Zdroj: ČT24
Manželství
Zdroj: ČT24

Zabijáky často známe, říká psycholog

Na svízele, které lidi v manželství mohou potkat, upozorňuje Národní týden manželství. „Manželství, které je fungující, není samozřejmost a je potřeba o něj pečovat,“ řekl koordinátor kampaně Petr Adame. Organizátoři v předchozích ročnících volili pozitivní hlavní motiv, letos poprvé vybrali negativní slogan: „Zabijáci manželství a jak se jim bránit“.

Mezi „zabijáky“ manželství patří třeba nedostatek času na druhého, sexuální frustrace a nevěra, finanční potíže nebo úspěchy, závislosti – nejčastěji na alkoholu, stereotyp či nuda. Lidé si také zvykli rozbité věci neopravovat, vyhodit je a pořídit si nové a stejně postupují i v soužití, upozornila ústavní soudkyně Kateřina Šimáčková.

Negativní dopad mají i očekávání a jejich plnění. „Část mých kolegyň advokátek popisuje, že se na ně obracejí nešťastné ženy, které žijí ve šťastných manželstvích svých mužů. Plní očekávání tak dlouho, až se samy ztratí,“ popsala Šimáčková.

Psycholog Klimeš také upozornil na neplodnost jako častou příčinu rozpadu manželství – ať už proto, že pár děti nechce, nebo nemůže mít. „Trvanlivost vztahu je hodně daná počtem dětí. Jedno dítě zvyšuje stabilitu vztahu o 10 let,“ sdělil a dodal, že lidé často vědí, jaké kazy jejich vztah má, ale nejsou schopni nebo ochotni s tím nic udělat.

Manželství by chtěli i gayové a lesby

Před dvěma lety v Česku vznikla iniciativa Jsme fér, která prosazuje manželství pro všechny – tedy i pro gaye a lesbické ženy. Petici na podporu tohoto požadavku podepsalo přes 70 tisíc lidí.

Podle výsledků loňského průzkumu agentury Median tři čtvrtiny Čechů a Češek souhlasí, že by lidé měli mít možnost uzavírat sňatek bez ohledu na svou sexuální orientaci, pokud se mají rádi.