Čínský velvyslanec a zástupci Huawei přišli na Hrad. Podle Ovčáčka kvůli investicím i bezpečnosti

Čínský velvyslanec Čang Tien-min spolu s představiteli společnosti Huawei navštívili na Pražském hradě prezidenta Miloše Zemana. Oznámil to mluvčí hlavy státu Jiří Ovčáček s tím, že zástupci čínské firmy informovali prezidenta o svých investičních plánech do budoucna. Před výrobky Huawei varoval v prosinci Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB). Firma se proti varování ohradila, prezident Zeman o tvrzení úřadu zapochyboval.

Návštěva zástupců Huawei spolu s čínským velvyslancem na Hradě navázala na předchozí spory ohledně údajného rizika spojeného podle NÚKIB s používáním produktů firmy a na prohlášení prezidenta republiky, že má Huawei zájem budovat v Česku mobilní sítě páté generace (5G) za 8,5 miliardy korun.

„Diskuse byla věnována i otázkám kybernetické bezpečnosti. Zástupci společnosti Huawei deklarovali, že dodržují příslušné standardy,“ uvedl mluvčí Ovčáček. Podle něj se hovořilo také o plánované dubnové cestě Zemana do Číny, na níž by se český prezident měl setkat s generálním ředitelem Huawei.

NÚKIB před Vánoci označil hardware a software Huawei za bezpečnostní riziko. Na základě varování úřadu generální finanční ředitelství vyřadilo Huawei z veřejné zakázky za půl miliardy korun na vybudování portálu Moje daně. Firma se proti varování NÚKIB ohradila, vystoupila proti němu i čínská ambasáda. Kvůli rozhodnutí Generálního finančního ředitelství požaduje Huawei po ministerstvu financí, aby zakázku zrušilo.

Miloš Zeman však opakovaně pochyboval o závažnosti varování NÚKIB. V rozhovoru pro TV Barrandov v první polovině ledna obvinil ředitele úřadu Dušana Navrátila a také šéfa Bezpečnostní informační služby Michala Koudelku, že „ohrozili naši pozici a naše ekonomické zájmy v Číně“. Argumentoval mimo jiné tím, že úřad podle něj nepředložil žádné důkazy pro své tvrzení.

Odvolával se i na to, že Německo k podobnému varování nepřistoupilo. Podle středečních informací německé veřejnoprávní televize ARD jsou ale německé bezpečnostní úřady jednoznačně proti tomu, aby se čínská firma Huawei podílela na výstavbě mobilní sítě 5G.

Huawei je podezřívána ze spolupráce s čínskými zpravodajskými službami

BIS ve výroční zprávě za rok 2017 Huawei nezmiňuje, ale tajná služba o ní píše v dokumentu týkajícím se už roku 2013. „Potenciální nebezpečí pro ČR může představovat rostoucí podíl čínských společností Huawei a ZTE na českém telekomunikačním trhu. Obě společnosti jsou ve světě dlouhodobě podezřívány ze spolupráce s čínskými zpravodajskými službami a podílu na výzvědných aktivitách,“ uvedla tehdy BIS.

Upozornila, že v některých zemích byla Huawei v minulosti vyloučena z účasti na vládních zakázkách či budování sítí pro přenos citlivých informací, neboť bezpečnostní rizika převažují nad ekonomickými úsporami, které tyto společnosti nabízí.