Západočeské lázně chtějí do UNESCO. Společně s dalšími devíti z celé Evropy

Události ČT: Západočeské lázně chtějí do UNESCO (zdroj: ČT24)

Jedenáct evropských lázeňských měst usiluje o zápis na prestižní seznam světového dědictví UNESCO. Součástí nadnárodní kandidatury jsou i tři západočeská města - Karlovy Vary, Mariánské a Františkovy Lázně. Potřebné nominační dokumenty odevzdali jejich zástupci v úterý na zastupitelském úřadu České republiky v Paříži. Vyvrcholil tím osmiletý proces příprav.

Slavné lázně Evropy (The Great Spas of Europe) jsou podle předkladatelů dokladem fenoménu evropského lázeňství, které vzkvétalo zvláště od 18. století do třicátých let 20. století. Jakožto místa setkávání lidí z celé Evropy měly obrovský význam pro demokratizaci evropské společnosti.

O zapsání společně usilují Karlovy Vary, Mariánské Lázně, Františkovy Lázně, německá města Baden-Baden, Bad Ems a Bad Kissingen, belgické město Spa, francouzské Vichy, italské Montecatini Terme, rakouské město Baden u Vídně a City of Bath z Anglie.

A příprava na společnou nominaci byla náročná. „Během celé doby přípravy nominační dokumentace, na které se podílely desítky expertů ze sedmi zemí, bylo třeba sladit přístup všech 11 měst, vyřešit odlišný přístup k řadě otázek, vypořádat se s různým pojetím legislativy všech členských zemí,“ uvedl bývalý primátor Karlových Varů Petr Kulhánek (KOA), který se na přípravě dlouhodobě podílel.

„Je to bezesporu mezinárodní uznání jedinečnosti, unikátnosti města, získáme tím obrovskou konkurenční výhodu pro celý segment lázeňství a cestovního ruchu. Bude to tedy obrovským impulzem do lokální ekonomiky, protože se zvýšeným zájmem o naše město se budou dále rozvíjet služby, ať už v lázeňství nebo v cestovním ruchu,“ dodal Kulhánek.

Michal Urban, předseda mezinárodní pracovní skupiny, která připravovala vznik dokumentů, věří, že žádost má značnou šanci na úspěch. Nyní však bude města čekat nejvýznamnější etapa procesu, což bude vlastní posuzování žádosti ze strany UNESCO a její odborné organizace ICOMOS. „Zvládli jsme důležitý krok, ale hodně práce je ještě před námi,“ podotkl Urban.

Města musí nyní do konce dubna předložit konkrétnější manažerské plány, na podzim potom kandidátské lázně navštíví expertní a hodnotící delegace ICOMOS, odborné organizace UNESCO. O vlastním zápisu se pak bude hlasovat na přelomu června a července příštího roku na zasedání Výboru světového dědictví UNESCO. V ideálním případě tak Slavné lázně Evropy budou zapsány na Seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO v polovině roku 2020.

Památkář Zeman: Jsme unikátní léčbou i krajinou

„České lázeňství je unikátní právě svou rozlohou, zcela mimořádnou z celosvětového hlediska, svými lázeňskými procedurami a provozy se vším, co k tomu patří, včetně přilehlé lázeňské léčebné krajiny,“ řekl ve vysílání České televize stavební architekt Národního památkového ústavu Lubomír Zeman.

„Zápis je primárně o uznání hodnoty a kvality kulturního a přírodního dědictví, samozřejmě to s sebou přináší i rozvoj turistického ruchu,“ dodal s tím, že případný zápis nebude znamenat zpřísnění ochrany památek či jiné omezení pro obyvatele.

„Samotný zápis nepřinese nic takového, protože neustále budou v platnosti české legislativní kroky ochrany kulturního i přírodního dědictví, zápis UNESCO sám o sobě nepřinese žádné větší regulativy a zpřísnění těchto zákonů,“ soudí.

Západočeské lázně chtějí do UNESCO (zdroj: ČT24)

„Lázeňská nominace“ prošla i jakýmsi pomyslným sítem ministerstva kultury. „Zájemců z celého světa o zápis památek na list UNESCO je velké množství a ten proces je zdlouhavý a náročný a také stojí nějaké peníze. Ministerstvo kultury se proto snaží vybírat takové návrhy, které mají šanci v mezinárodní konkurenci na úspěch,“ řekl ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD). „Myslím si, že kandidatura lázeňských měst je připravena velmi dobře.“

Podle ministra by do budoucna mohla být úspěšná i nominace Žatce coby města chmele či Kladrub jako krajiny pro odchov kočárových koní.