Policie předala případ miliardáře Shenara žalobcům. Za podvody se solárními panely mu hrozí 12 let

Policie předložila návrh na podání obžaloby v případu miliardáře Martina Shenara. Podle obvinění měl v souvislosti s prodejem projektu solárního parku v Ralsku společnosti ČEZ připravit stát na daních o více než sedmdesát milionů korun. Informaci ČT potvrdila státní zástupkyně Petra Ullrichová z Vrchního státního zastupitelství v Praze. Shenar v minulosti působil ve firmě Amun.Re spojované také s lobbistou Ivo Rittigem. Za trestný čin zkrácení daně hrozí Martinu Shenarovi až 12 let vězení.

„Vyšetřování trestní věci související s prodejem projektových společností společnosti ČEZ bylo policejním orgánem skončeno a byl předložen návrh na podání obžaloby, o kterém dosud nebylo rozhodnuto,“ uvedla pro ČT státní zástupkyně Petra Ullrichová z pražského Vrchního státního zastupitelství, která bude o podání obžaloby rozhodovat.

Policisté obvinili miliardáře Martina Shenara v dubnu roku 2017. Podle kriminalistů se měl dopustit trestného činu zkrácení daně při prodeji několika obchodních firem společnosti ČEZ. Stát tak měl připravit o více než sedmdesát milionů korun.

„K transakci došlo v roce 2009 nebo 2010 a těsně před tím došlo ke změně zákona, kdy některé obchody byly osvobozeny od daně. Policie má podezření, že došlo ke změně dat, kdy měly být firmy založeny. Potom byly prodány ČEZu,“ vysvětloval pozadí případu v roce 2017, když policie Shenara obvinila, redaktor ČT Jiří Hynek.

„Dokážete si představit, že prodám společnosti ČEZ společnosti a prostě to jen tak nezdaním? Že to pirátsky risknu? Nezlobte se, to je tak legrační, že to ani nemůžu komentovat,“ vyjádřil se pro Českou televizi sám podnikatel poté, co ho policie obvinila. Radiožurnálu tehdy řekl, že si je jist, že se případ vůbec nedostane k soudu.

Od časopisů k solárnímu byznysu

Martin Shenar se nejprve zabýval vydáváním lifestylových časopisů, v roce 2009 však přesedlal na lukrativní solární byznys. Od podnikatelů z Českolipska koupil projekty slunečních elektráren i s pozemky a vložil je do svých tří firem nazvaných eEnergy Ralsko, eEnergy Ralsko-Kuřivody a eEnergy Hodonín. Ty následně prodal za stovky milionů korun polostátnímu ČEZu.

Firma Amun.Re, v níž Shenar vlastnil podíl, zároveň uzavřela s ČEZem dohodu, že pro něj u Ralska a Mimoně na Českolipsku postaví největší solární park v Česku za více než pět miliard korun. Obchod se odehrál v letech 2009 až 2011 v době nejvyšších cen jak solární energie, tak i projektů elektráren.

Bývalý předseda představenstva společnosti Amun.Re Martin Shenar
Zdroj: ČT24

Podle médií Shenar na sluneční energii vydělal stovky milionů korun. Shenar tvrdí, že elektrárny předražené nebyly. Podle něj je společnost Amun.Re pro ČEZ postavila o více než desetinu levněji, než byla průměrná cena placená firmou ČEZ.

Policie se případem zabývala několik let. Nejprve měla podezření, že solární projekt byl záměrně předražený, aby se z polostátního ČEZu vyváděly peníze. Původní trestní oznámení podal finančně analytický útvar ministerstva financí, když už před šesti lety zachytil odliv stovek milionů korun z Amun.Re inkasovaných od ČEZu na konta neznámých firem v zahraničí.

Jedna z firem měla například sídlo na Kypru na stejné adrese jako jiná společnost lobbisty Ivo Rittiga. Amun.Re vlastnil původně Shenar z poloviny, druhou půlku však ovládala právě kyperská firma s neznámými majiteli, kterou zastupovali Rittigovi právníci z kanceláře MSB Legal. Advokáti kanceláře také zasedali v projektových firmách, které Shenar ČEZu prodával.