Nemocných přibývá, chřipkovou epidemii lékaři čekají během několika týdnů

Události: Chřipka v Česku sílí (zdroj: ČT24)

V Česku roste počet lidí s akutním respiračním onemocněním včetně chřipky. V porovnání s minulým týdnem se nemocnost zvýšila o necelých šest procent, což představuje 1158 případů na 100 tisíc obyvatel. Podle hygieniků to ale odpovídá současné sezoně. Nejlépe z regionů jsou na tom v Karlovarském a Královéhradeckém kraji.

Hranice epidemie infekcí dýchacích cest bývá stanovena kolem 1600 až 1700 nemocných na 100 tisíc obyvatel.

Naplno může epidemie propuknout během několika týdnů. „I s ohledem na výkyvy teplot, které jsou očekávány, nás epidemie jednoznačně čeká,“ odhaduje praktický lékař Lukáš Knopp.

Chřipka v třetím lednovém týdnu 2019
Zdroj: ČT24

Akutní respirační onemocnění jsou nachlazení, rýma a z toho plynoucí záněty dutin nebo průdušek. Chřipka naproti tomu zasáhne celý organismus a schvátí ho, doprovázejí ji vysoké horečky trvající i několik dní.

Chřipka také může být původcem vážných zdravotních komplikací, zejména u starších nebo chronických pacientů. Bránit se lidé mohou nejen zdravým životním stylem nebo vyhýbáním se místům s vysokou koncentrací lidí.

Lékaři rovněž klasicky doporučují dodržovat preventivní hygienická opatření, jako třeba pečlivé mytí rukou teplou vodou a mýdlem. Ochranu proti chřipce samozřejmě může poskytnout i očkování. Obsah vakcíny se každoročně mění kvůli proměnlivosti chřipkového viru.

Podle vedoucí Národní referenční laboratoře pro chřipku a nechřipková respirační virová onemocnění Martiny Havlíčkové má stále smysl očkování podstoupit, ačkoli je to na poslední chvíli. „Každý, kdo se nechá nyní naočkovat, musí počítat s tím, že tělo tvoří protilátky zhruba deset až čtrnáct dní,“ podotýká.

V průběhu minulé chřipkové sezony zemřelo v Česku 261 lidí. Na jednotkách intenzivní péče skončilo přes 660 pacientů.