TOP 09 chce, aby se sněmovna zabývala Mynářovými kontakty se soudci

Události: Poslanci chtějí řešit kontakty hradního kancléře Vratislava Mynáře se soudci (zdroj: ČT24)

Poslanecká sněmovna bude řešit, zda se má zabývat kontakty hradního kancléře Vratislava Mynáře se soudci. TOP 09 to navrhne do programu jednání sněmovny. Vládní strany se zatím nevyjádřily, jestli požadavek podpoří. Kancléř se scházel s ústavním soudcem a psal také předsedovi Nejvyššího správního soudu.

Poslanci budou za 11 dnů hlasovat o tom, jestli kancléřovo jednání bude tématem programu sněmovní schůze. Jde o dvě Mynářovy schůzky se soudcem Ústavního soudu Vojtěchem Šimíčkem a kancléřův dopis na Nejvyšší správní soud.

„Poslanecká sněmovna se něčím takovým nesmí promlčet. Může se stát, že většina o tom nebude chtít jednat. To bude také informace,“ řekl předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek.

Podporu návrhu už avizovali Piráti a STAN. Další strany včetně vládních se zatím nerozhodly. „To je otázka na poslanecký klub. Já o tom nemám informace,“ řekl premiér a předseda ANO Andrej Babiš. „Určitě se o tom poradíme, nicméně předpokládám, že vládní koalice včetně komunistů to zase bude blokovat,“ myslí si předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Viceprezident Soudcovské unie František Kučera hostem Událostí, komentářů (zdroj: ČT24)

Komunisté spojují téma se žalobou, kterou podal kancléř na Národní bezpečnostní úřad. Ten odmítl jeho žádost o prověrku na stupeň přísně tajné. „Myslím, že je také potřeba vyčkat na odkládané soudní řízení pana Mynáře, protože už tři roky čeká na vyřízení své žaloby,“ řekl předseda KSČM Vojtěch Filip.

Soud projedná Mynářovu žalobu na konci ledna. Prezident Zeman v minulosti prohlásil, že pokud kancléř vyčerpá všechny možnosti, jak se proti neudělení prověrky bránit, odvolá ho z funkce.

Dvě schůzky a dopis

První ze schůzek Mynáře se soudcem se odehrála kvůli policejní prohlídce z června 2017 v budově Lesní správy Lány, která spadá pod prezidentskou kancelář. Ta si na zabavení důkazů stěžovala u Ústavního soudu. Stížnost zamítl soudce Vojtěch Šimíček, se kterým se předtím sešel Mynář.

Hradní kancléř ale vylučuje, že by se na schůzce pokusil rozhodnutí soudu ovlivnit. „Velmi důrazně se ohrazuji proti této lži, která uráží nejen mě, ale všechny soudce v České republice,“ prohlásil Mynář.

Se Šimíčkem se Mynář sešel ještě jednou, totiž před rozhodováním Ústavního soudu o prezidentově návrhu na zrušení služebního zákona. „Běžné to není, docházet by k tomu nemělo a s účastníky řízení se samozřejmě nesetkávám,“ komentoval to Šimíček pro Deník N.

Na Nejvyšší správní soud se zase Mynář obrátil písemně a tlumočil prezidentův názor na spor o dostavbu spalovny. „Je naprosto legitimní, že s jeho postoji, stanovisky seznamuji všechny, kteří s tím mají co do činění,“ uvedl Mynář. V týdeníku Respekt to komentoval bývalý předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa: „Na soud se obracejí různí lidé a chtějí, abychom nějak rozhodli. Ale to, že to udělal i pan Mynář, tedy vysoký státní úředník, který by měl vědět, jak soudy fungují, mi přišlo zvláštní.“

Ke kontaktům se vyjádřil i ministr spravedlnosti Jan Kněžínek (za ANO). „Bezesporu by bylo nešťastné, kdyby kdokoli z veřejné správy působil na soudce, ale ještě nešťastnější by bylo, kdyby soudce takovou konverzaci neutnul,“ podotkl.