Kancléř Mynář tvrdí, že o jeho schůzkách se soudci prezident věděl. Jakékoliv ovlivňování justice odmítá

Hradní kancléř Vratislav Mynář zveřejnil video, ve kterém odmítá, že by se na vzájemných schůzkách pokoušel ovlivňovat soudce. Chodil na ně prý s vědomím prezidenta Zemana a vysvětloval na nich stanoviska a postoje hlavy státu. Schůzky Mynáře se soudci ve věcech, které se dotýkají Hradu a Zemana, kritizuje opozice. Podle části poslanců by měl ve funkci skončit. TOP 09 chce věc projednat ve sněmovně.

Týdeník Respekt v pondělním vydání uvedl, že Mynář kontaktoval soudce různých soudů opakovaně. S ústavním soudcem Vojtěchem Šimíčkem prý například probíral služební zákon, který prezident kritizoval, a případ Lesní správy Lány. „Kancléř Vratislav Mynář na první schůzce naznačil, jaké rozhodnutí by se panu prezidentovi ve věci služebního zákona líbilo,“ řekl Šimíček týdeníku.

Zároveň ale odmítl, že by se nechal ovlivnit a odkázal na své hlasování. V obou případech Ústavní soud rozhodl v neprospěch Pražského hradu.

Expředseda Nejvyššího správního soudu: Dotaz od Mynáře je zvláštní

Podle Respektu oslovil Mynář soudce i v dalších případech. Dopis s otázkou ve věci Plzeňské teplárenské adresoval bývalému předsedovi Nejvyššího správního soudu Josefu Baxovi. Ten skutečnost, že mu Mynář dotaz poslal, označil za zvláštní.

Kancléř se údajně snažil kontaktovat také ústavního soudce Jana Filipa v záležitosti zákona o střetu zájmů, takzvaného lex Babiš. Mynář loni podle týdeníku volal také předsedovi Městského soudu v Praze Liboru Vávrovi, aby se ho zeptal na rozhodnutí o vydání údajného ruského hackera Jevgenije Nikulina do USA.

Podle Mynáře však není pravda, že by se soudce snažil ovlivňovat. „Při výkonu funkce mluvím se soudci, politiky, ministry, řediteli státních i privátních firem či institucí. S vědomím pana prezidenta dotyčné seznamuji s jeho stanovisky, postoji, postupy v dané věci,“ tvrdí kancléř.

Je přesvědčen, že pokud Zeman podá ústavní žalobu, je legitimní, aby s jeho postoji a stanovisky seznamoval všechny, kteří s danou věcí mají co do činění.

Podle části opozice je ovšem tlak kancléře na soudce nepřípustný a měl by ve funkci skončit. Kritizoval ho třeba předseda Pirátů Ivan Bartoš nebo zástupci TOP 09 a STAN. TOP 09 požaduje, aby se věcí zabývali poslanci na řádné schůzi sněmovny. Zabývat by se tím měl ve čtvrtek její organizační výbor.