Nejsou lidi. Úředníci odešli a stavební úřad zkolaboval

Události v regionech: Úředníci odešli a stavební úřad zkolaboval (zdroj: ČT24)

Stavební úřad v Nechanicích na Královéhradecku musel neplánovaně zavřít. Odešli z něj všichni tři odborní pracovníci a nové radnice nenašla. Úřad přitom vydává povolení pro deset obcí a sedm místních částí. Lidé proto musejí počítat s tím, že vyřizování jejich žádosti potrvá déle. Podobné problémy ale mají i další úřady.

Kancelář stavebního úřadu na radnici v Nechanicích je prázdná od silvestra. Ani do dvou výběrových řízení se totiž nikdo nepřihlásil. Stavební úřad tak s novým rokem zkolaboval. „Třicet dnů budeme čekat, až uplyne lhůta a poté předáme spisy na krajský úřad,“ uvedl starosta Nechanic Jiří Pechar. 

Kulatá razítka v Nechanicích teď budou načas mimo provoz. Kdo už – třeba v nové čtvrti na kraji Nechanic – rodinný domek rozestavěl, ten se může radovat. Ovšem ti, kteří podali žádost o stavební povolení teprve v prosinci, mají smůlu. Jejich žádost už nemá kdo vyřídit.

„Krajský úřad tuto věc postoupí jinému stavebnímu úřadu. Může de facto kterémukoliv v rámci kraje,“ reagovala ředitelka krajského úřadu Královéhradeckého kraje Ivana Křečková.

„Obávám se, že to zdržení bude několikaměsíční,“ dodal starosta Pechar. Radnice se teď pokouší vyřídit alespoň ty jednodušší podané žádosti nouzově s pomocí externisty. „Tajemník úřadu, který má právnické vzdělání, by mohl některé kauzy podepisovat,“ hledá řešení starosta Nechanic.

To se ale na krajském úřadě nepozdává. Podle hejtmanství by pracovník musel mít zvláštní zkoušku na úrovni těžší vysokoškolské. „Byla bych v tomto opatrná. Ten člověk by musel mít zvláštní odbornou způsobilost, to je bez diskusí,“ řekla ředitelka krajského úřadu Křečková. 

Nestíhá ani úřad v Černošicích u Prahy

Nedostatkem úředníků trpěli taky v Černošicích u Prahy. Kvůli novele stavebního zákona z ledna loňského roku. Teď už sice zaměstnance mají, místní ale čekají na vyřízení na potřebné razítko ke stavebnímu povolení i čtyři měsíce.  

Podle novely stavebního zákona totiž musel černošický úřad jako obec s rozšířenou působností vyřizovat žádosti ze 14 dalších úřadů okresu Praha-západ. K tomu ale dlouho nemohli sehnat dost zaměstnanců. „Během podzimu se pracovníci zaučili a nyní máme kapacitu, která odpovídá zhruba 200 stanovisek měsíčně,“ řekl starosta Černošic Filip Kořínek (Věci černošické). 

Ministerstvo pro místní rozvoj slibuje výrazné urychlení stavebního řízení v roce 2021, kdy by měl být schválen nový stavební zákon. „To podstatné zrychlení a zjednodušení vidíme v tom, jak my máme takovou větičku: stavebník, jeden úřad, jedno razítko, jedno rozhodnutí,“ vysvětluje náměstkyně ministryně pro místní rozvoj Marcela Pavlová (nestraník).