Nových bytů se prodává méně, cena dále roste. Povolování staveb jde Česku skoro nejhůře na světě

UDÁLOSTI: Bytů se kupuje čím dál méně (zdroj: ČT24)

Bytů se kupuje čím dál méně. Není to tak docela tím, že by o ně lidé neměli zájem, jenomže nejsou. A když jsou, tak se jejich ceny šplhají do závratných výšin. Stavební firmy tvrdí, že by rády stavěly, stěžují si však na složité a zdlouhavé povolování nových projektů. Jak ostatně vyplývá z celosvětového srovnání, je Česko v tomto ohledu zhruba třicátým nejhorším státem. Lépe je v Albánii, Tanzánii i Bangladéši.

Vychovat dítě, pomoci mu s pořízením vlastního bydlení a nechat vyletět z hnízda – to je dnes v Česku spíše nesplnitelný ideál. V souvislosti s nedostatkem bytů se nejčastěji hovoří o Praze, je to však celostátní problém, jak ukazují aktuální data z třetího čtvrtletí.

Letošní třetí kvartál byl z hlediska prodeje bytů nejslabší za velmi dlouhou dobu. V Praze se prodalo nejméně bytů za šest let, celkem jich bylo 1050, což značí třetinový pokles oproti druhému čtvrtletí. Jinde bylo ještě hůře, v Liberci se podařilo sehnat bydlení pouze deseti lidem. V celé republice kromě Prahy pak byl pokles prodeje bytů 29procentní.

Není to tím, že by o byty nebyl zájem – zkrátka nejsou. Pavel Olbert, který si chtěl v Brně pořídit byt jako investici, ho sháněl skoro rok. „Hledal jsem hodně na okraji Brna – v Líšni, Bystrci – ale nic se mi nelíbilo,“ poznamenal. Nakonec uspěl v centru. K deseti šťastným Liberečanům s novým bytem pak patří Tomáš Pfeifer, jehož radost ovšem kalí skutečnost, že bydlení sehnal až po dvou letech úsilí.

S nedostatkem bytů souvisí také jejich vysoké ceny, které navíc stále rostou. V relativním srovnání je to v regionech často horší než v Praze. Zatímco v hlavním městě stoupla ve třetím čtvrtletí cena bytů o 2,7 procenta, čím růst zpomalil, v Jihočeském kraji se zvýšila hned o 5,4 procenta.

Růst cen nemovitostí
Zdroj: ČT24

Povolení trvá příliš dlouho, bez toho se situace nelepší

Situace je těžko řešitelná. Prodané jsou i byty, které ještě nejsou dokončené, a stavbaři tvrdí, že rychleji za současných podmínek stavět nedokážou. Podle majitele stavební firmy Marcela Sourala bude možné nabídku zdvojnásobit, když „úřady začnou rychleji povolovat, rychleji konat“.

Že je vyřízení stavebního povolení v Česku náročné, potvrzují i mezinárodní statistiky. V žebříčku Světové banky figuruje Česko jen příčku nad Palestinou a pod Albánií, Čadem nebo Nepálem – na 156. místě ze 190 hodnocených zemí. Úplné dno žebříčko přitom obsadila pětice zemí sužovaných občanskými válkami, fakticky se tedy hůře než v ČR zařizuje stavební povolení jen ve třiceti zemích na světě.  Všechna potřebná razítka se v Česku seženou za 246 dní na rozdíl třeba od Dánska, kde k tomu stačí 64 dnů.

Vyřízení stavebního povolení
Zdroj: ČT24/WB

Podle Marcely Pavlové z ministerstva pro místní rozvoj je to proto, že stavebník musí obejít 44 dotčených orgánů a teprve potom jej čeká návštěva stavebního úřadu.

Vláda slibuje, že situaci zlepší. Připravuje nový zákon, který by měl přípravu dramaticky zkrátit. Nebude to ale hned. Když vše dobře půjde, tak nové předpisy začnou platit v roce 2021.