Soud uvalil vazbu na muže, který přepadl banku v Příbrami. Hrozí mu 12 let vězení

Události: Soud poslal muže, který přepadl banku, do vazby (zdroj: ČT24)

Policisté v sobotu začali stíhat muže, který v pátek přepadl banku v Příbrami a držel v ní rukojmí. V neděli příbramský soud rozhodl, že půjde do vazby.

„Obviněný byl vzat do vazby z důvodu vazby útěkové a předstižné. Eskorta ho odvezla do vazební věznice. Proti usnesení je přípustná stížnost. Obviněný si nechal lhůtu a státní zástupkyně se vzdala práva,“ uvedl předseda soudu Miloslav Boudník. K vazbě předstižné se přistupuje v případě, že by mohl dotyčný opakovat trestnou činnost, z níž je obviněn.

Policie zahájila trestní stíhání proti osmadvacetiletému muži už v sobotu. Za zločin braní rukojmí mu hrozí pět až 12 let vězení. „Na případu se dále pracuje, vyslýchají se další svědci i lidé z okolí zadrženého,“ sdělil mluvčí středočeské policie Pavel Truxa.

Muž ozbrojený krátkou střelnou zbraní přepadl v pátek odpoledne příbramskou pobočku Unicredit Bank. V budově na centrálním náměstí držel devět rukojmí – dva zaměstnance banky a sedm klientů. Jednoho zákazníka propustil ještě před příjezdem zásahové jednotky.

Po necelých třech hodinách do banky vnikli příslušníci Útvaru rychlého nasazení (URNA) a muže zadrželi. Rukojmí byli v pořádku, nikdo nebyl zraněn. Pachatel podle dřívějších informací policie akci podnikl, protože chtěl podat trestní oznámení prostřednictvím médií.

Policie začala muže stíhat, hrozí mu až 12 let vězení (zdroj: ČT24)

Banku si údajně vybral náhodně. Muž při vstupu do pobočky podle kriminalistů jednou vystřelil do stropu. V minulosti se už dopustil drobné trestné činnosti. 

  • 1. listopadu 1994 – Expozituru Komerční banky v Litovli na Olomoucku přepadl maskovaný lupič. Podle policie ozbrojený pachatel donutil pokladní k vydání peněz. Peníze vložil do tašky a třiadvacetiletou pokladní s pistolí přiloženou k hlavě vyvedl ven jako rukojmí. Lupič, který podle některých informací odcizil 1,2 milionu korun, byl později dopaden.
  • 14. ledna 1999 – Ozbrojený muž přepadl pobočku Banky Haná v Mohelnici na Šumpersku, odkud ukradl přes 80 tisíc korun. Při přepadení si pachatel vzal jako rukojmí klienta banky, kterého po obdržení peněz propustil a utekl. Nikdo nebyl zraněn.
  • 14. prosince 2007 – Chomutovskou pobočku Raiffeisenbank přepadli tři lupiči. Z místa činu ujeli v dodávkovém voze. Při útěku vzali jednoho muže jako rukojmí, později ho propustili. Policie později obvinila z přepadení banky šest mužů.
  • 29. května 2009 – Sedmačtyřicetiletou ženu, která v náruči držela 1,5 roku staré dítě, si vzal jako rukojmí lupič při přepadení banky v Ostravě-Zábřehu. Ženě přiložil ke krku nůž a donutil ji dojít až k pokladnám. Tam pracovnici banky přinutil vydat větší obnos peněz, podle médií několik desítek tisíc korun. Při odchodu ženu s dítětem pustil a utekl. Policie později z přepadení a dalších loupeží obvinila bývalého strážníka z Ostravy Stanislava Drobného. Drobný byl později odsouzen za loupežná přepadení k osmi letům vězení, obvinění z přepadení banky v Ostravě-Zábřehu ho však soud zprostil.
  • 16. prosince 2009 – Plynovou pistolí ozbrojený muž držel v Komerční bance v Praze 4 dvě pracovnice pobočky jako rukojmí. Požadoval výkupné tři miliony korun. Policie pachatele po několika hodinách zadržela. Jednu z žen během vyjednávání propustil, druhou pak osvobodili policisté. Nikdo nebyl zraněn. Později byl z činu usvědčen Petr Krstev a odsouzen na osm let do vězení.
  • 1. července 2010 – Podle televize Nova ozbrojený muž přepadl banku v pražských Ďáblicích, z níž si odnesl zhruba 100 tisíc korun. Personál přiměl k vydání peněz tím, že si za rukojmí vzal pracovníka ostrahy banky, jemuž zbraní mířil na zátylek. Když peníze dostal, utekl.
  • 9. září 2011 – Osmnáctiletý muž ze Zlínska přepadl pobočku Komerční banky v centru Zlína, kde hrozil batohem s výbušninou. Jako rukojmí si vzal mladou klientku. Ostatní přítomné vyzval, aby si lehli na zem, což však nikdo neudělal a lidé místo toho z banky rychle vyběhli. Pracovnice lupiči vydala peníze, muže však při útěku zadrželi policisté, kteří kolem banky projížděli cestou z výcviku. Při přepadení nebyl nikdo zraněn. V batohu byly jen dráty.