Odborníci z praxe mají pomoct s nedostatkem učitelů. Ministr jim chce otevřít i dveře středních škol

Události ČT: Učit by nemuseli jen učitelé (zdroj: ČT24)

Kolem učitelů bez pedagogického vzdělání se před několika lety vedla debata a na českých školách až na výjimky museli skončit. Brzy by se ale mohli do tříd jednoduše vrátit. Umožnit to má novela zákona, kterou kvůli nedostatku lidí připravuje ministerstvo školství. Původně se měla týkat jen působení na odborných školách, resort ale chce, aby platila i pro druhý stupeň základních škol a pro všechny střední školy.

Zákon teď umožňuje ředitelům zaměstnat lidi bez pedagogického vzdělání jen tehdy, pokud prokazatelně neseženou vystudovaného učitele.

Na kantorskou dráhu se dali i Jaroslav Láš a Pavel Rynda, i když se oba dobře živili svojí profesí. Láš, který umí několik řemesel a má pět výučních listů, vychovává budoucí strojní mechaniky. „Člověk může svoje zkušenosti předat dalším generacím,“ přiblížil.

Rynda zase učí na odborné škole budoucí kamnáře a kominíky. Kamnům se věnuje celý život, po roce 1989 založil firmu i Cech kamnářů. Podnik už předal synovi, učit své řemeslo ale nepřestal. „Umím teorii, umím i praxi, tak bych to chtěl předávat dál,“ řekl Rynda.

Současná pravidla pro práci ve školách chce ministr změnit a umožnit, aby se za katedru mohl postavit absolvent vysoké školy, který chce učit.

„Situace nedostatku kvalitních pedagogů je tak vážná, že bychom rádi novelu zacílili tím směrem, aby bylo možné přitáhnout odborníky z praxe i na druhý stupeň základních škol a do škol středních,“ nastínil svůj plán ministr školství Robert Plaga (ANO). Pedagogické vzdělání by si ale museli doplnit při zaměstnání.

Ředitel školy je pro, předseda školských odborů návrh nevidí jako prospěšný

Podle ředitele Střední odborné školy Jarov Miloslava Janečka všechny školy přivítají jakékoliv zjednodušení situace v této oblasti. Kritičtěji návrh vnímá předseda školských odborů František Dobšík. „Myslíme si, že je v neprospěch systému, aby na druhém stupni základní školy učil jakýkoliv předmět všeobecně vzdělávacího charakteru kdokoliv, kdo má magisterský titul,“ podotkl.

Ministr by chtěl, aby novela zákona o pedagogických pracovnících začala platit už od nového školního roku, nejpozději však od roku 2020. Věří, že spolu s rostoucími platy pedagogů může zabránit situaci, kdy ve školách nebude mít kdo učit.