Sucho brání zasněžování sjezdovek, vlekaři čekají i na mráz

Události ČT: Sucho brání zasněžování sjezdovek (zdroj: ČT24)

Na českých horách se začíná lyžovat. Letošní rekordní sucho ovšem poznamenává i toto podnikání. Větší umělé zasněžování kopců zatím neumožnily teploty, ale hlavně chybí voda. Lanovky a vleky se tak rozjely jen na několika málo místech.

Poslední tři roky zažívají české nejvyšší hory rekordní sucha. Vody ubývá a lyžařské areály začínají mít velké problémy s umělým zasněžováním.  

Třeba na Černé hoře je otevřená sjezdovka Anděl. Areál má vlastní vodní nádrž, která v případě potřeby zásobuje sněžná děla. Podobná nádrž by mohla do tří let vzniknout i v Peci pod Sněžkou. „Jednáme o tom se správou národního parku,“ řekl ředitel SkiResortu Černá hora – Pec Petr Hynek.

Samotné sněžné dělo spotřebuje od osmdesáti do tří set litrů vody za minutu. I proto čerpání kontrolují úřady, zaměřují se na to, aby v potocích a říčkách zůstávaly alespoň minimální průtoky.

„Část vody ze sjezdovky se postupně vypaří a vůbec se nevrátí zpátky do potoka,“ vysvětlil mluvčí krkonošského národního parku Radek Drahný.

Nechybí jen voda, ale taky chladnější počasí, kvůli čemuž většina středisek musela start zimní sezony odložit. V Peci pod Sněžkou se mělo začít lyžovat už tento víkend, ovšem sněžná děla stojí, čeká se na mráz. 

Jednu sjezdovku otevřel Špindlerův mlýn. Stejné je to i v Mladých Bukách, kde mají sice vody dostatek, ale bojují s vysokými teplotami.

V sobotu se začalo lyžovat na sjezdovce Šacberk u Jihlavy. Sníh vyrobili minulý týden – déšť i tání posledních dnů pak zdejší nádrž znovu zaplnily. „Tímto směrem budou muset jít sjezdovky. Budou se muset budovat umělé nádrže tak, aby se ta voda zadržela,“ míní provozovatel sjezdovky Šacberk Pavel Havlíček.

Zhruba kilometr a půl sjezdovek stihli zasněžit i v Bílé v Beskydech. Lyžovat se tam začalo před týdnem. „Lidí tady bylo minulý víkend kolem stovky, dneska je to už více,“ řekl v sobotu PR manažer SKI areálu Bílá Václav Vrzgula. Vodu tam berou z potoka pod sjezdovkami. I jim jde letos zasněžování pomaleji než vloni. „Probíhá v omezeném režimu, to znamená mohli jsme spouštět jen některá děla a pouze některé části sjezdovek jsme mohli zasněžovat,“ nastínil Vrzgula.

Od konce týdne by mohlo začít sněžit – a to až do středy. Do té doby by v polohách kolem tisíce metrů nad mořem mohlo přibýt 15 až 40 centimetrů čerstvého sněhu.