Ministerstvo zahraničí zpráva BIS nepřekvapila. Vlivu Ruska a Číny se snaží čelit

Závěry zprávy Bezpečnostní informační služby (BIS) o pronikání ruského a čínského vlivu do Česka nejsou pro ministerstvo zahraničí nijak překvapivé. Úřad se tomu podle své mluvčí Michaely Lagronové snaží čelit. Podle opoziční ODS nesmějí politici zprávy tajných služeb o cizím vlivu podceňovat. TOP 09 vyzvala vládu, aby věc neprodleně řešila.

„Závěry zprávy pro nás nejsou nijak překvapivé, bereme to jako další důkaz toho, že jde o dlouhodobý trend,“ řekla Lagronová a poukázala na to, že i v předchozích výročních zprávách BIS se hovořilo o činnosti tajných služeb Ruska a Číny na území Česka.

„Jako ministerstvo se tomu samozřejmě snažíme čelit, intenzivně se tomu věnujeme,“ doplnila mluvčí. Podrobnosti neuvedla s odůvodněním, že součástí diplomacie je i to, že ne vše se děje před očima veřejnosti.

Závěry BIS nepřekvapily ani předsedu ODS Petra Fialu. „Již delší dobu jsme svědky pronikání ruského a čínského vlivu do Evropy. Nepotýká se s ním pouze ČR, ale i ostatní evropské země. Je třeba tuto věc nepodceňovat. Především politici by si měli uvědomit, že mají hájit zájmy ČR a českých občanů a nebýt nástrojem v rukou jiných zemí,“ sdělil. 

„Bezpečnost České republiky nejvíc ohrožují podle BIS vlády Ruska a Číny. Duo (premiér Andrej) Babiš a (prezident Miloš) Zeman se s nimi objímá, ruští a čínští špioni je na oplátku drží pod krkem,“ napsal na Twitteru předseda TOP 09 Jiří Pospíšil. Vláda by se podle něj měla situací neprodleně zabývat.  

Podle místopředsedy STAN Víta Rakušana hnutí podporuje vznik vyšetřovací komise, aby se téma dostalo do sněmovních orgánů: „Je potřeba si uvědomit, že tady je reálně existující souhrn rizik, které hrozí ČR.“ Vytvořit sněmovní vyšetřovací komisi chtějí také Piráti a TOP 09.

Události, komentáře o výroční zprávě BIS (zdroj: ČT24)

„Aktivity různých tajných služeb na území ČR čile kvetou, ať už se jedná o Čínu či Rusko,“ konstatoval šéf sněmovního výboru pro bezpečnost Radek Koten (SPD). „Musíme ale počítat, že na našem území se pohybují i tajné služby jiných států. Takže bych to nevytrhával, že jenom tyto dvě země tady mají své zpravodajce,“ dodal.

Vláda se kvůli zprávě BIS sejde v lednu

Premiér už oznámil, že vláda se zprávě bude věnovat v lednu na speciálním zasedání. Ministři by měli sdělit, jaká dělají protiopatření, aby nebyla ohrožena bezpečnost a ekonomické zájmy státu. Informacemi od tajných služeb se podle Babiše zabývá i Bezpečnostní rada státu: „Není to nic nového, v minulosti se o tom mluvilo.“

I podle poslance KSČM Zděňka Ondráčka není potřeba vyvolávat paniku, že se na českém území něco zásadního děje. „Samozřejmě je potřeba obě zprávy číst. Neříkám, že se nic zásadního neděje, ale neděje se nic tak zásadního, abychom tomu přikládali větší význam,“ řekl ČT.

Hrad: Silný stát se nemusí obávat

Mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček okomentoval závěry BIS ohledně vlivu Číny slovy, že sebevědomý a silný demokratický stát nemusí podléhat obavám. „Zájmem ČR je co nejširší ekonomická spolupráce. V tomto směru nesmíme zaostat za našimi partnery v EU, kteří právě s Čínou velmi úzce spolupracují v ekonomické oblasti,“ uvedl. 

Prezident Miloš Zeman se netají podporou ekonomické spolupráce s Čínou, podporuje i čínské investice v Česku včetně společností CEFC a CITIC. Šéfa CEFC Jie Ťien-minga ustanovil jako svého poradce. Ve funkci ho nechává i poté, co se Jie dostal v Číně do potíží se zákonem. V dubnu se prezident chystá na již pátou návštěvu Číny, zúčastní se summitu o Hedvábné stezce.

Výroční zpráva BIS za rok 2017 hovoří o růstu aktivity špionů, kteří využívají diplomatického krytí jako pracovníci ambasád Číny a Ruska. Mluví také o hackerském útoku na ministerstvo zahraničí, který má původ v Rusku. To podle BIS v Česku těží i z lehkovážného přístupu politiků a státních zaměstnanců k interním informacím.

Podle senátora Jiřího Dienstbiera (ČSSD) je proto na místě se problému věnovat a poskytnout politikům i státním úředníkům informace, jak efektivně vyhodnocovat situaci při kontaktu, který může být rizikový.

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) v listopadu uvedl, že jedná s ruským velvyslanectvím o počtu diplomatů v Praze a o omezení počtu diplomatických aut, která má ambasáda registrovaná. „Ruské zastoupení v České republice by vydalo na jednu malou vesnici. Je to zcela neadekvátní velikosti České republiky,“ konstatoval i místopředseda lidovců Jan Bartošek.