Průzkum pro ČT: Babišovi nedůvěřuje 60 procent dotázaných

Premiérovi Andreji Babišovi (ANO) nedůvěřuje 60 procent lidí, opačný postoj zastává 37 procent Čechů. Vyplývá to z průzkumu agentury Kantar CZ pro Českou televizi. Babišova vláda v pátek ustála hlasování o nedůvěře, které vyvolala opozice kvůli kauze Čapí hnízdo. Sám premiér výzvy k odstoupení odmítá.

Podle průzkumu českému premiérovi „velmi důvěřuje“ 12 procent dotázaných, další čtvrtina pak „spíše důvěřuje“. Většina lidí ale českému premiérovi nedůvěřuje: v průzkumu lidé nejčastěji volili odpověď „vůbec nedůvěřuje“ (38 %).

„Při pohledu na voliče ANO zjišťujeme, že Andreji Babišovi důvěřuje 93 procent lidí, pevně tedy stojí za svým lídrem. Na druhé straně toho spektra jsou středopravicové strany, kde voliči důvěřují premiérovi naprosto nepatrně – je to do 10 %, uvedl spoluautor výzkumu ze společnosti Kantar CZ Pavel Ranocha.

Někdě uprostřed se podle něj nacházejí voliči KSČM se zhruba dvoutřetinovou důvěrou. U voličů SPD a ČSSD je to pak asi třetinová důvěra, dodává Ranocha.  

Průzkum pro ČT
Zdroj: ČT24

Průzkum provedla agentura Kantar CZ pro Českou televizi ve dnech 20. a 21. listopadu, tedy ještě předtím, než byl známý páteční výsledek hlasování o nedůvěře vládě. Zúčastnilo se ho 1000 respondentů. 

Prezident Miloš Zeman ještě před pátečním hlasováním o nedůvěře avizoval, že by Andreje Babiše jmenoval premiérem znovu. Někteří politici proto mluvili o patu a tom, že opozice nemá plán B. Podle průzkumu ale skoro 60 % lidí nesouhlasilo s tím, aby prezident znovu jmenoval Babiše. Opačný názor zastávalo 38 % respondentů. Vláda nicméně páteční hlasování o nedůvěře ustála.  

Průzkum pro ČT
Zdroj: ČT24

Babišova vláda dál vládne s důvěrou sněmovny

Poslanci v pátek řešili podnět šesti opozičních stran: Opozice vyvolala hlasování kvůli novému vývoji v kauze Čapí hnízdo. Premiér Babiš však označil informace médií o svém synovi za lži. Vláda ale nakonec hlasování ustála, ruku pro návrh zvedlo jen 92 poslanců, potřeba přitom bylo 101 hlasů. Komunisté i ČSSD už dopředu avizovali, že vládu podrží.

Pro vyslovení nedůvěry vládě hlasovalo všech 92 poslanců ODS, Pirátů, SPD, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN. Babišův kabinet naopak podpořilo 90 poslanců z ANO a z KSČM, která vládu toleruje. Všech 13 přítomných zákonodárců ČSSD opustilo před hlasováním jednací sál. 

Podnětem ke schůzi byla reportáž Televize Seznam s Andrejem Babišem mladším. Obvinil v ní spolupracovníky svého otce, že ho drželi kvůli kauze Čapí hnízdo na Krymu anektovaném Ruskem.

Premiér podle Babiše mladšího chtěl, aby opustil Česko právě kvůli případu, v němž oba čelí obvinění pro podezření z dotačního podvodu. Ministerský předseda to popírá. Syn podle něj trpí schizofrenií, musí se léčit a být pod dohledem.