Poslanci požádají o svolání mimořádné schůze kvůli novým zjištěním okolo Babiše a Čapího hnízda

Šest opozičních stran podalo návrh na vyslovení nedůvěry vládě (zdroj: ČT24)

Šest opozičních stran, které sdružují celkem 92 poslanců, podalo návrh na vyslovení nedůvěry vládě Andreje Babiše (ANO). Podle nich je možné, že se Babiš dopustil maření vyšetřování kauzy farmy Čapí hnízdo, uvedli v souvislosti s případem údajného únosu Babišova syna na Krym. Pro vyslovení nedůvěry jsou ovšem potřeba hlasy 101 poslanců. Předseda ODS Petr Fiala vyzval poslance vládních stran a KSČM, aby Babiše nadále nepodporovali.

On-line přenos

Kauza Čapí hnízdo

  • 0:10
    Česká televize

    On-line přenos v tuto chvíli ukončujeme, děkujeme za pozornost. Vývoj v kauze Čapí hnízdo i situaci na politické scéně budeme dále sledovat. 

  • 23:49

    Premiér Babiš se vrátil ze své pracovní cesty v Kodani. Na ráno má naplánované jednání s předsedou ČSSD Hamáčkem. Noční jednání se neočekávají.

  • 23:45

    Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová uvedla, že další postup bude stanoven ve středu. "Zítra proběhne koaliční jednání a pak uvidíme," řekla. Podobně mluvil i předseda senátorů ČSSD Petr Vícha. "Pan Hamáček se má s panem Babišem zítra sejít a pak uvidíme, co se dovíme dál v této kauze," uvedl.

Na návrhu na vyslovení nedůvěry se shodli představitelé ODS, Pirátů, SPD, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN, kteří se sešli ke zhruba půlhodinovému jednání. Zároveň Babiše vyzvali, aby do vyšetření kauzy Čapího hnízda odešel z funkce premiéra.

„ODS, Piráti, SPD, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN považují podezření premiéra Andreje Babiše z možného maření policejního vyšetřování kauzy Čapí hnízdo za neakceptovatelné. Vyzývají Babiše, aby opustil funkci premiéra do té doby, než dojde k vyšetření kauzy. Pouze tak lze zajistit nestranné vyšetřování.“

Opoziční politici si uvědomují, že jejich hlasy pro vyslovení nedůvěry kabinetu nestačí. „Bude potřeba sehnat ještě podporu, viděli jsme u hlasování o důvěře, kdy tváře některých poslanců nebyly šťastné, budeme apelovat na konkrétní poslance i vedení ČSSD,“ řekl předseda Pirátů Ivan Bartoš. „My si nevedeme žádné seznamy rebelů, ale samozřejmě jsou poslanci, kteří dlouhodobě vyjadřují nedůvěru, zdržují se hlasování,“ dodal šéf Pirátů. 

Předseda ČSSD a ministr vnitra Jan Hamáček na brífinku uvedl, že bude chtít po premiérovi jasné vysvětlení v případu Babišova syna. Koaliční schůzka proběhne ve středu. „Situace je vážná. Budeme o ní zítra jednat s hnutím ANO. Budeme požadovat jasnější a konkrétnější odpovědi. Nemůžu předvídat, co se stane s koaliční vládou,“ prohlásil Hamáček.   

Podle komunistů by se kauzou Babišova syna měl primárně zabývat bezpečnostní výbor, protože jde o živý případ. Chtějí slyšet vysvětlení také od premiéra.

Televize Seznam tvrdí, že objevila Babišova syna, kterého se kvůli kauze Čapí hnízdo snaží najít policie. V rozhovoru s novináři Andrej Babiš mladší uvedl, že se proti své vůli dostal na Krym, kam ho dopravil manžel psychiatričky a členky hnutí ANO Dity Protopopové, která napsala zprávu o jeho zdravotní nezpůsobilosti k trestnímu stíhání.

Uvedl taky, že k farmě Čapí hnízdo, kvůli níž on i jeho otec čelí obvinění, podepisoval nějaké dokumenty. Podle svých slov ale nevěděl, co podepisuje. Právě rodinnou vazbou hájil premiér své kroky v celém sporu kolem dotace.

Babiš informace o únosu odmítá, syn je prý psychicky nemocný

Sám Babiš ale v písemném vyjádření odmítl, že by kvůli kauze Čapí hnízdo došlo k únosu jeho syna Andreje Babiše mladšího na ukrajinský Krym. Uvedl, že z České republiky odjel sám a dobrovolně, současně upozornil na to, že je psychicky nemocný a bere léky. Zprávy z posledních hodin označil za manipulaci.

Policie se bude zabývat tvrzením že syna premiéra údajně drželi na Krymu. Kriminalisté osloví také novináře serveru Seznam Zprávy, v jejichž reportáži informace zazněly.