PŘEHLEDNĚ: Měsíc po volbách má nové vedení většina statutárních měst

Události: Města mají své koalice, noví starostové a primátoři se ujímají kormidel (zdroj: ČT24)

Měsíc po komunálních volbách jsou známé koalice ve většině krajských a statutárních měst. Jasno zatím není jen v Mostě a Chomutově. V řadě dalších míst už politici domluvili koalice, ale ještě se neuskutečnilo ustavující jednání zastupitelstva. Důvodem jsou stížnosti na volby, které musí soudy vyřešit nejpozději do čtvrtka.

Pondělí 5. listopadu bylo posledním možným dnem pro svolání ustavujícího zasedání zastupitelstva v obcích, v nichž nikdo soudně nenapadl výsledky voleb. V řadě měst a obcí ale stížnosti na volby první schůzi zastupitelů oddálily.

Někde tak termín ustavujícího zasedání ještě stále neznají. Jde příklad o Brno, Ústí nad Labem nebo Liberec. Lhůta, v níž lidé mohli zpochybnit u soudů průběh a výsledky voleb, vypršela v pátek 19. října. Soudci mají dvacet kalendářních dní – měli by tedy rozhodnout nejpozději ve čtvrtek 8. listopadu. 

  • Podepsáno:  
  • Brno – ODS, KDU-ČSL, Piráti a ČSSD, termín ustavujícího zasedání zatím není
  • České Budějovice – ANO, HOPB, Společně pro Budějovice a Čisté Budějovice se STAN, ustavující zasedání 15. listopadu
  • Hradec Králové – Koalice ANO, ODS a Změny (primátor Alexandr Hrabálek - nestr. za ODS)
  • Jihlava – Fórum Jihlava + ODS + Žijeme Jihlavou! + KDU-ČSL (primátorka Karolína Koubová z Fóra Jihlava)
  • Karlovy Vary – ANO + Karlovaráci + ODS, ustavující zasedání 13. listopadu 
  • Liberec – Starostové pro Liberecký kraj (SLK), ANO a ODS, termín ustavujícího zasedání zatím není
  • Olomouc – ANO + ODS + KDU-ČSL + Společně (primátor Miroslav Žbánek z ANO)
  • Zlín – ANO + STAN + KDU-ČSL + ODS + Piráti  (primátor Jiří Korec z ANO)
  • Dojednáno: 
  • Plzeň – ANO + ODS + TOP 09 + ČSSD, termín ustavujícího zasedání zatím není
  • Praha – Piráti, Praha sobě, Spojené síly pro Prahu, ustavující zasedání 15. listopadu 
  • Ústí nad Labem – ANO + UFO, ODS a PRO Zdraví a Sport, termín ustavujícího zasedání zatím není

Z krajských měst zatím ještě není konečná podoba koalice jistá v Ostravě a Pardubicích. V Ostravě se bezprostředně po volbách rýsovalo pokračování dosavadní koalice mezi ANO, hnutím Ostravak, ODS a lidovci. Koncem října ale ANO podepsalo smlouvu jen s lidovci a Piráty. Podoba podepsané koalice se navíc ještě zřejmě změní – ANO chce k jednání přizvat ještě ODS. Ustavující schůze zastupitelstva bude ve městě tuto středu. 

O široké koalici se jedná i v Pardubicích, kde by smlouvu mohl uzavřít vítěz komunálních voleb hnutí ANO s ODS, Koalicí pro Pardubice, Sdružením pro Pardubice a ČSSD. Jednání o programových bodech by mělo pokračovat 6. listopadu. Podle Tomáše Pelikána (SPP) byly programy stran podobné a hledání shody jde relativně lehce.

V Pardubicích se navíc čeká na hradecký soud. Ten ještě nerozhodl o podnětu, který zpochybnil nesrovnalosti při sčítání hlasů. Většina statutárních měst už má ale první zasedání zastupitelstva i volbu nového primátora za sebou. 

Havířov

Město na Karvinsku povede koalice ANO, ČSSD, Společně pro Havířov (KDU-ČSL+STAN) a Hnutí pro Havířov. Koalice má v 43členném zastupitelstvu většinu 27 hlasů. Na ustavujícím zasedání  byl zvolen primátorem poslanec a dosavadní primátorčin náměstek Josef Bělica z vítězného ANO. Ve funkci střídá Janu Feberovou (ČSSD), která se stala jeho náměstkyní.

Opava

V Opavě sestavilo koalici na magistrátu vítězné ANO a strany KDU-ČSL, Zelená pro Opavu, Piráti & Opavané a Občané městských částí Opavy. Do čela města zastupitelé zvolili Tomáše Navrátila (ANO). Z šestice moravskoslezských statutárních měst je pouze v Opavě primátorem nováček, který dosud nepůsobil ve vedení města.

Karviná

Karviná je jedním z mála míst v zemi, které má v čele sociálního demokrata. Podle koaliční dohody mezi vítěznou ČSSD, hnutím ANO a komunisty byl primátorem zvolen dosavadní první muž města Jan Wolf (ČSSD). Wolf vede Karvinou od letošního ledna, kdy ve funkci vystřídal dlouholetého primátora Tomáše Hanzela (ČSSD), který se chtěl věnovat práci poslance.

Přerov

V Přerově ustavilo koalici vítězné hnutí ANO s ODS, KDU-ČSL a TOP 09. Primátorem zastupitelé zvolili lídra vítězného hnutí ANO Petra Měřínského. Ve funkci vystřídal Vladimíra Puchalského (SpP), který již nekandidoval.

Frýdek-Místek

Město povede koalice ČSSD, ANO a lidovců, která má v třiačtyřicetičlenném zastupitelstvu 23 hlasů. Sociální demokraté mají 11 zastupitelů, ANO osm a lidovci čtyři. Primátorem byl zvolený Michal Pobucký z ČSSD, který v čele města stojí s několikaměsíční přestávkou od roku 2012. 

Prostějov

Vítězné hnutí ANO podepsalo v Prostějově koaliční smlouvu s hnutím PéVéčko, ODS a ČSSD. Nová koalice má v pětatřicetičlenném zastupitelstvu 20 hlasů. Primátorem zastupitelstvo zvolilo Františka Juru z hnutí ANO. Místní lídr ANO a náměstek olomouckého hejtmana ve funkci vystřídal Alenu Raškovou z ČSSD, která byla zvolena jeho náměstkyní. 

Třinec

Volby v Třinci vyhrálo uskupení Osobnosti pro Třinec, které získalo v třiatřicetičlenném zastupitelstvu pohodlnou většinu 21 křesel. Přesto město povede v koalici s lidovci, kteří v zastupitelstvu mají čtyři křesla. Primátorkou Třince se stala Věra Palkovská z vítězného uskupení. 

Mladá Boleslav

Mladou Boleslav povede koalice ODS, STAN, ANO s Volbou pro Mladou Boleslav a ČSSD. V 33členném zastupitelstvu má 29 míst. Primátorem byl na ustavujícím jednání zastupitelstva zvolen Raduan Nwelati, lídr kandidátky vítězné ODS. Nwelati je primátorem už čtvrté volební období po sobě, poprvé byl do čela města zvolen v roce 2006. Nyní byl jediným kandidátem. 

Kladno

V Kladně již den po volbách dohodli zvolení politici širokou koalici proti dosavadnímu primátorovi a vítězi voleb Milanu Volfovi z Volby pro Kladno. Spojili se ODS, ANO, koalice Kladeňáci (s nominanty či členy KDU-ČSL, STAN, TOP 09 a Pirátů) a SPD. Primátorem by se měl stát občanský demokrat Dan Jiránek, který už město v minulosti vedl. Kvůli stížnosti na volby, kterou řeší soud, ještě nebylo ustavující zastupitelstvo svolané.

Jablonec nad Nisou

I v Jablonci nad Nisou zřejmě skončí vítězná strana (ODS) v opozici. Hnutí ANO se dohodlo na koalici s Piráty a uskupením Společně pro Jablonec, kterou bude podporovat ještě zastupitel Michael Vraný. Bude tak mít podporu 17 ze 30 zastupitelů. Novým primátorem má být Milan Kroupa (ANO). Kvůli stížnosti na volby, kterou řeší soud, ještě nebylo ustavující zastupitelstvo svolané.

Most

V Mostě se zatím o vedení města stále vyjednává. Volbami se tam navíc také zabývá soud. Vítězné hnutí ProMOST mohlo vytvořit koalici s ODS a Piráty a Zelenými. Ti ale po jednom z jednání zveřejnili na sociálních sítích, že jsou výrazné neshody mezi nimi a ProMOST a ODS. Hnutí ANO skončilo třetí a opakovaně uvedlo, že s vítězem není ochotno jednat.

Chomutov

Stejná situace jako v Mostě je i v Chomutově, kde se rovněž ještě jedná a volby navíc řeší soud. Vyjednavači vítězného hnutí ANO se schází se všemi subjekty. Programová shoda panuje napříč stranami. Záležet tak bude na konkrétních požadavcích na obsazení postů.

Teplice

V čele Teplic bude dál vítězná ODS, která vytvořila koalici s hnutím ANO. Dosavadního dlouholetého primátora Jaroslava Kuberu, který už post obhajovat nechtěl, vystřídal Hynek Hanza (ODS). Koalice ANO a ODS má v 27členném zastupitelstvu většinu 14 mandátů.

Děčín

V Děčíně se na spolupráci domluvilo hnutí ANO, které ve městě vyhrálo v komunálních volbách, s hnutím Náš Děčín a ČSSD. V zastupitelstvu o 27 členech má koalice těsnou většinu 14 hlasů. Novým primátorem zastupitelé zvolili Jaroslava Hroudu z ANO. Hrouda nahradil Marii Blažkovou (ANO), která už nekandidovala.