Primátorem Frýdku-Místku se opět stal sociální demokrat Pobucký. Stěžejní pro něj bude silniční obchvat

Primátorem Frýdku-Místku se stal Michal Pobucký ze sociální demokracie, která ve městě vyhrála říjnové komunální volby. Radnici povede koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL. Má převahu 23 hlasů ze 43.

Pobucký v čele města stojí s několikaměsíční přestávkou od roku 2012. Město povede koalice ČSSD, ANO a lidovců, která bude mít v třiačtyřicetičlenném zastupitelstvu 23 hlasů. Sociální demokraté mají jedenáct zastupitelů, ANO osm a lidovci čtyři.

V jedenáctičlenné radě bude mít podle koaliční dohody ČSSD kromě primátora také dva náměstky a dva radní, ANO dva náměstky a dva radní a lidovci náměstka a radního.

Náměstky byli zvoleni Karel Deutscher a Pavel Machala za ČSSD, Radovan Hořínek a Jakub Míček za ANO a Marcel Sikora (KDU-ČSL). Radními byli zvoleni Josefa Hálka a Jiří Zaoral za ČSSD, Lucie Chovanečková a Jaroslav Ryška za ANO a Richard Žabka za lidovce. Opoziční zastupitel Jiří Kajzar z hnutí Naše Město F-M, které se v minulosti podílelo na vedení města, kritizoval, že se počet náměstků navýšil z původního počtu čtyř na pět.

Pobucký bude mít na starosti například finance a rozpočet města, prevenci kriminality a městskou policii nebo životní prostředí a zemědělství. Hořínek dostane úsek majetkoprávních vztahů a zadávání veřejných zakázek. Deutscher se bude věnovat oblasti dopravy a především problémům v souvislosti s výstavbou silničního obchvatu města. Sikora pak sociální péči a zdravotnictví. Míček bude zodpovídat za územní plánování a rozvoj a Machala se bude starat o oblast školství či kulturního rozvoje.

Pobucký dodal, že ke stěžejním úkolům nového vedení města bude patřit koordinace výstavby silničního obchvatu. Programové prohlášení chce koalice zveřejnit v brzké době. Opoziční zastupitel Jiří Kajzar z hnutí Naše Město F-M, které s v minulosti podílelo na vedení města, kritizoval, že se počet náměstků navýšil z původního počtu čtyř na pět. Pobucký uvedl, že navýšení počtu náměstků souvisí právě s výstavbou obchvatu i s chystanými změnami v městské hromadné dopravě. Primátor se domnívá, že koalice je stabilní a jednotná, což podle něj ukázalo i hlasování na ustavujícím jednání zastupitelstva.

Šestatřicetiletý Pobucký byl primátorem od prosince 2012 až do komunálních voleb v roce 2014, kdy funkci primátora získal Radim Vrbata z hnutí ANO, v únoru 2015 se ale Pobucký do funkce vrátil.

Komunální volby ve Frýdku-Místku vyhrála ČSSD. Druhé skončilo hnutí Naše Město F-M, které s deseti mandáty skončilo v opozici, stejně jako Piráti se čtyřmi zastupiteli, KSČM se třemi mandáty a SPD se třemi zastupiteli. Před volbami město vedli sociální demokraté spolu s lidovci, hnutím Naše Město F-M a podporou dvou zastupitelů z rozštěpeného hnutí ANO.