Čtyřkoalice v Brně podepsala smlouvu o spolupráci. Primátorkou bude Markéta Vaňková z ODS

Zástupci ODS, KDU-ČSL, Pirátů a ČSSD v Brně podepsali koaliční smlouvu o spolupráci v brněnském zastupitelstvu. Koalice má 33 mandátů z 55. Primátorkou bude jednička ODS – advokátka Markéta Vaňková, která nahradí v čele radnice Petra Vokřála (ANO). Vítěz voleb, hnutí ANO, skončí v opozici s SPD.

V jedenáctičlenné Radě města Brna bude mít ODS čtyři zástupce. Kromě Markéty Vaňkové bude náměstkem Robert Kerndl, radními pak David Grund a Petr Kratochvíl. ODS bude spravovat oblast investic, dopravy, sociálních služeb, marketingu a cestovního ruchu.

Uvolněnou, tedy placenou zastupitelkou pro cestovní ruch bude Kristýna Švarcová (ODS). Uvolněnou předsedkyní finančního výboru by se měla stát Andrea Pazderová z ODS. Tři místa v radě bude mít KDU-ČSL. Prvním náměstkem zůstane Petr Hladík, radními budou Jaroslav Suchý a Filip Chvátal. Lidovci se budou starat o zdravotnictví, školství, sport, územní plánování a životní prostředí.

Studio ČT24: Podpis koaliční smlouvy v Brně (zdroj: ČT24)

V radě budou také tři Piráti. Náměstkem se stane předseda brněnské organizace strany Tomáš Koláčný, doplnit by ho měli Markéta Gregorová a Róbert Čuma. Gregorová ale zváží, jestli se funkce radní nevzdá. Jako jedna z mála Pirátů byla proti koaliční smlouvě. Řekla, že rozhodnutí oznámí tento týden. Pod Piráty bude spadat oblast majetku, kultury, participace veřejnosti, informačních technologií, strategie a analýzy dat. Uvolněným zastupitelem pro informační technologie bude Ondřej Kotas. Za ČSSD bude jediným radním náměstek Oliver Pospíšil. Starat se bude o bydlení a správu majetku.

Priority koalice: koordinátor oprav a rezidentní parkování

Budoucí primátorka Brna Vaňková z ODS předpokládá, že ustavující zastupitelstvo bude 20. listopadu. Svolat ho musí dosluhující primátor Vokřál z ANO. „První krok, který jako nové vedení města uděláme, je, že jmenujeme koordinátora oprav a uzavírek ve městě, aby práce probíhaly v co nejkratší době,“ řekla Markéta Vaňková (ODS). 

Koalice také zamýšlí úpravu systému rezidentního parkování. V historickém jádru Brna začalo platit od září, strany ho v této podobě kritizovaly a snažily se i odložit jeho druhou vlnu, která začala od listopadu v dalších ulicích na sever od historického jádra. „Za prioritu považujeme také stavbu multifunkční haly pro hokejovou Kometu Brno,“ řekla Vaňková. Nové vedení se chce také víc zaměřit na boj se suchem.

Končícího primátora města Petra Vokřála mrzí, že nová koalice nebude pokračovat v některých projektech, jako je vznik centrální budovy magistrátu nebo realizace stadionu Za Lužánkami. Na to Markéta Vaňková reagovala slovy, že v koaliční smlouvě nejsou body, které není schopno nové vedení města realizovat do čtyř let.

Koaliční smlouvu představily politické strany v úterý 23. října. Její podpis zpomalili Piráti, kteří o ní hlasovali ve členské základně. Nekonec ji v pátek 2. listopadu schválili.

Koalice ODS, KDU-ČSL, Piráti a ČSSD nahradí dosavadní vedení složené z hnutí ANO, Žít Brno s podporou Pirátů, KDU-ČSL, Strany zelených a TOP 09. Žít Brno, SZ a TOP 09 už se do zastupitelstva nedostaly.

Volby v Brně vyhrálo hnutí ANO, které však skončí v opozici. ANO se přitom po volbách domluvilo na koalici s ODS, se kterou mělo většinu v zastupitelstvu, ale přibralo ještě KDU-ČSL a ČSSD. Přestože zástupci stran oznámili tuto koalici vedenou ANO na tiskové konferenci, další den nastal zvrat a na koalici se domluvili zástupci ODS, KDU-ČSL, Pirátů a ČSSD, čímž vítězné ANO vyšachovali.

Koalice chce ANO nabídnout funkci ve výboru

Markéta Vaňková řekla, že to nepovažuje za megapodraz, za který obrat v Brně označil premiér a předseda ANO Andrej Babiš. Podle ní ODS jednala s ANO a nebyla iniciátorem vzniku nové koalice. „Došlo k neformálnímu jednání, které jsem nevyvolala já ani nikdo z ODS. Ukázalo se, že existuje jiná varianta, a dospěli jsme k tomu, že tato platforma je pro nás lepší,“ řekla Markéta Vaňková. „Vše domluvili vyjednavači stran, nikoli kmotři ani zákulisní hráči, jak se dříve objevilo v médiích,“ dodala Vaňková. Nová koalice chce hnutí ANO nabídnout funkci předsedy kontrolního výboru. Koalice chce s opozicí spolupracovat.