Ve většině bodů jsme dosáhli jednoznačné shody, pochvalují si zástupci možné pražské trojkoalice

Události ČT: Praha před dohodou (zdroj: ČT24)

Piráti, Praha sobě a Spojené síly pro Prahu ukončili první kolo vyjednávání o koalici. Podle lídrů kandidátek zatím téměř vše postupuje správným směrem. Programové prohlášení by tak mohlo být na stole do konce týdne. Kdo se ujme funkce primátora, zatím není jasné.

Strany možné trojkoalice se shodly na rozvoji digitalizace města, investicích do infrastruktury a školství nebo na vzniku pozice protikorupčního ombudsmana. Odlišné postoje, které se vyskytly například v oblasti kultury či bydlení, plánují zástupci stran doladit během následujících dní.

„Jednání probíhala ve velmi konstruktivním duchu a ve většině bodů jsme dosáhli jednoznačné shody. Zůstává samozřejmě určité množství záležitostí, na kterých není úplná shoda. Jsou to zejména formulační záležitosti a ty budou vyřešeny ve druhém kole,“ řekl lídr Pirátů Zdeněk Hřib. Za nejdůležitější přitom Hřib považuje shodu, že město rozšíří digitální služby pro obyvatele, kdy vznikne portál, přes který si lidé zařídí vše potřebné.

Strany se dále dohodly například na hloubkovém auditu hospodaření magistrátu. Praha bude také sázet víc stromů, které ochladí město, a změní hospodaření s vodou.   

Velmi podrobné programové prohlášení má být hotové v řádu dní

Programové prohlášení nové rady má být velmi podrobné. „Chceme-li se chovat jinak než dosavadní rada, pak musíme mít podrobný itinerář toho, co budeme celé čtyři roky dělat,“ řekl lídr Spojených sil pro Prahu Jiří Pospíšil. Jeho strana chce více investovat do městského majetku, například do opravy mostů.

Tisková konference Pirátů, Prahy sobě a Spojených sil pro Prahu (zdroj: ČT24)

Starosta Prahy 7 Jan Čižinský (Praha sobě) řekl, že v potenciální koalici panuje shoda v tom, že město zvýší objem financí pro městské části a dá jednu miliardu korun na platy učitelů a nepedagogických pracovníků a také na bydlení pro sociálně slabé děti a seniory. „Abychom odstranili problémy, kterým pražské školství čelí. Naším cílovým stavem také je, aby žádné dítě nevyrůstalo v nevhodném prostředí,“ uvedl.

Lídři kandidátek uvedli, že prohlášení by mělo být hotové do konce týdne. Teprve poté se začnou strany zabývat personálním obsazením městské rady včetně postu primátora. „K tomu se dostaneme nejdřív příští týden,“ řekl Hřib. Kdo bude primátor, tak zatím není jasné. Lídři stran řekli, že pro ně je primární program a personální požadavky nemohou vznikající koalici ohrozit.

Pražská ODS minulý týden prohlásila, že osloví všechny strany, které se dostaly do zastupitelstva, a bude s nimi chtít jednat. Piráti, Praha sobě i Spojené síly pro Prahu to odmítají. „Ve chvíli, kdy ODS nenabízí konkrétní koaliční projekt, pak není důvod pokračovat s ODS v jednání,“ vysvětlil Pospíšil. 

Volby v Praze vyhrála ODS se 14 mandáty v pětašedesátičlenném zastupitelstvu. Piráti byli druzí, třetí Praha sobě a Spojené síly čtvrté, všechna tři uskupení získala po 13 mandátech. Páté ANO má 12 zastupitelů.

Povolební vyjednávání pokračují i v jednotlivých částech Prahy

Jednání o koalicích pokračují i v jednotlivých pražských částech. Například v Praze 7 se na spolupráci domluvily Praha sobě a koalice Pirátů a Zelených. V devětadvacetičlenném zastupitelstvu budou mít většinu 21 hlasů. V pondělí to oznámil Jan Čižinský.

Zda bude starostou nadále Čižinský, zatím není jasné. Dohodu musí ještě ve středu schválit členská schůze Zelených.

Volby v Praze 7 vyhrála Praha sobě se ziskem 55,5 procenta hlasů a získala většinu 18 zastupitelů. V minulém volebním období vládly v sedmé městské části P7S a sdružení PRO 7 (SZ, Piráti, SNK-ED a nezávislí).