Vnitro musí znovu rozhodnout o azylu pro čínskou křesťanku, nařídil soud

Ostravský krajský soud uznal žalobu čínské křesťanky proti zamítnutí žádosti o azyl v Česku.  Informaci přinesl server Aktuálně.cz. Ministerstvo vnitra tak musí žádost znovu posoudit a své rozhodnutí „srozumitelně a dostatečně odůvodnit“.

O azyl v Česku požádalo před dvěma lety 92 čínských křesťanů. Většina neuspěla, následovaly ale žaloby. Server Aktuálně.cz nyní citoval z rozsudku v prvním ze sporů – byť verdikt ještě není veřejný – který rozhodnutí ministerstva vnitra neudělit azyl zrušil.

Krajský soud v Ostravě polemizoval se závěrem ministerstva, podle kterého nečelí křesťané v Číně pronásledování. Žena, která se se státem soudila, totiž popsala údajný policejní výslech, který provázelo mimo jiné bití. Azyl přesto nedostala, což ale ministerstvo podle soudu dostatečně nevysvětlilo.

„Žalovaný se nedostatečně vypořádal uvedením důvodů, proč popisované jednání policie vůči žalobkyni nepovažuje za natolik závažné, aby jej bylo možno klasifikovat jako pronásledování,“ stojí podle Aktuálně v rozsudku.

Azylové řízení by se tak mělo zopakovat, po ministerstvu pak soud chce, aby své závěry odůvodnilo lépe, ať už budou jakékoli. Samo ministerstvo vnitra ani advokáti čínských žadatelů verdikt před jeho oficiálním zveřejněním nekomentovali.

Skupina čínských křesťanů čekala na rozhodnutí o svých žádostech o azyl do počátku letošního roku. Většinu ministerstvo odmítlo, osm lidí však azyl dostalo. Podle právních zástupců těch, kdo azyl nedostali, zdůvodnilo ministerstvo svá negativní rozhodnutí především tím, že uprchlíci nepředložili dostatek důkazů o svém pronásledování.