PODÍVEJTE SE: Ohňostroj nad Prahou připomněl slavné momenty českých dějin

Ohňostroj nad Prahou připomněl 100 let od vzniku Československa (zdroj: ČT24)

Oblohu nad Prahou přesně v symbolických 19 hodin a 18 minut rozzářil slavnostní ohňostroj ke stému výročí založení republiky. Pyromuzikální show o délce deset minut a deset vteřin nazvaná „Společné století“ skládala v jednotlivých obrazech pocty sportovním momentům, české hudbě i třeba českým symbolům.

Ohňostroj odpalovali v místech u Vltavy, mezi Čechovým a Štefánikovým mostem. Diváci ho mohli pozorovat z Dvořákova nábřeží a tamní náplavky v Praze 1. Dobře viditelný byl také z nábřeží Edvarda Beneše či svahu pod Letenskými sady.

V neděli ohňostrojem vyvrcholily několikadenní oslavy stého výročí vzniku samostatné Československé republiky. Dopoledne se ústavní činitelé a zástupci armády i dalších institucí sešli u památníku na Vítkově, kde uctili památku padlých vojáků.

Prezident Miloš Zeman poté v poledne jmenoval nové generály a od druhé hodiny odpolední se v Praze na Evropské třídě uskutečnila vojenská přehlídka. Zúčastnilo přes dva tisíce pochodujících a několik set kusů techniky. 

V neděli se v Praze také mohli lidé poprvé po rozsáhlé rekonstrukci přijít podívat do Národního muzea na Václavském náměstí. V osm hodin večer pak prezident Zeman udělí státní vyznamenání.