Před 80 lety odešel Beneš do londýnského exilu. Britové chtěli ujištění, že nebude politicky aktivní

Události: Osmdesát let od exilu prezidenta Edvarda Beneše (zdroj: ČT24)

Přesně před osmdesáti lety, 22. října 1938, odcestoval bývalý československý prezident Edvard Beneš do Velké Británie. Do exilu odešel poté, co se vzdal postu hlavy státu kvůli mnichovské dohodě. Politicky aktivní být ale zpočátku nesměl, Británie byla totiž odhodlaná územní požadavky Adolfa Hitlera respektovat.

Podzim roku 1938 strávil Edvard Beneš v domě na jihozápadě Londýna. Uchýlil se tam poté, co Československo následkem mnichovské dohody přišlo přibližně o třetinu svého tehdejšího území. 

Když Beneš odešel do Británie, dostalo tamní ministerstvo zahraničí od československé diplomacie ujištění, že bývalý prezident nebude ve svém anglickém exilu politicky aktivní. To samé přitom požadovala i britská vláda. 

Spojené království bylo totiž totiž před 80 lety odhodlané dodržovat dohodu s Hitlerem, což pro řadu tamních politiků dodnes slouží jako historická lekce. 

„Pořád tu byli Britové, kteří říkali, podívejte, vždyť v Sudetech žijí jen Němci. Takže ano, Adolfe Hitlere, je v pořádku, abyste si je vzal. Pak jsme samozřejmě pochopili, že Adolf Hitler chtěl celé Československo,“ řekl britský labouristický poslanec Chris Bryant. 

Po třech měsících v Londýně odcestoval Beneš do Spojených států. „Byl jsem velmi rád, že jsem u vás mohl žít tři klidné měsíce. Doufám, že do Anglie budu moct opět brzy přijet,“ řekl tehdy bývalý československý prezident britským novinářům, kteří před jeho odjezdem obklopili dům, v němž pobýval. 

Hitlerovy požadavky ale Beneš před reportéry komentovat nechtěl. „Část britské a taky americké žurnalistiky mu slibovaly velmi lákavé honoráře za žurnalistické vylíčení mnichovské tragédie, ale Beneš na nic takového nepřistoupil,“ uvedl autor biografie o Benešovi Jindřich Dejmek z Historického ústavu AV ČR.

Po vypuknutí druhé světové války se ale Benešova role změnila. Britský král ho zval do Buckinghamského paláce a s válečným premiérem Winstonem Churchillem zase provedli přehlídku československé zahraniční armády v Anglii.

Podle historiků se Edvard Beneš svým působením v Británii zasloužil o poválečnou obnovu Československa: „Beneš hrál v Londýně roli v tom, že se postupně změnilo veřejné mínění, ale taky názor vlády. Pak jsme uznali, že je třeba obnovit Československo,“ poukázal Thomas Lorman ze Školy slovanských a východoevropských studií z Londýnské univerzity.