Během komunálních voleb se bude hlasovat i o stavbě rozsáhlých hal a nákupu zámku

Občané v době komunálních voleb rozhodnou také o otázkách koupě zámku za desítky milionů, nákladného stadionu nebo třeba stavby velkých hal. V osmi obcích se totiž kromě voleb budou konat i místní referenda. Některá témata přitom vyvolávala v obcích spory už dlouho předtím, než šly do tisku první volební lístky.

Referendum a volby se od sebe ve středočeských Zdibech nedají zcela oddělit. Kandidáti nového hnutí totiž obviňují současné zastupitele, že se nesnaží zabránit stavbě rozsáhlých hal na okraji obce. Nasbírali proto podpisy nutné pro vyhlášení referenda. O halách tak nakonec rozhodnou voliči.

„Já si troufám tvrdit, že v tuto chvíli mohla být tato megalomanská stavba zastavená změnou územního plánu,“ říká Eva Slavíková (Občanská iniciativa Zdiby), která referendum prosazovala a teď kandiduje. Podle starosty Zdib Jana Tvrdého (Sdružení fotbal - Zdiby, Veltěž, Přemyšlení) se zastupitelé snaží dělat všechno pro to, aby ochránili občany před zástavbou. „My to nemůžeme zrušit tak, aby z toho obec neměla finanční zátěž. Ale vymezíme územní plán tak, aby se stavělo dál od obytné zóny a od kostela,“ uvádí Tvrdý.

Kromě referenda ve Zdibech se blíží i dalších sedm referend. Všechna se bude konat 5. a 6. října, tedy ve stejném termínu a na stejném místě jako komunální volby.

Například obyvatelé Temelína rozhodnou, jestli se v obci objeví velký sportovní areál. Ten by mohl stát 130 až 140 milionů korun. Lidé z Liberce budou rozhodovat dokonce o odkoupení chátrajícího zámku. Město by za něj zaplatilo přes 96 milionů korun. Kromě toho se v Liberci bude hlasovat třeba o hromadné dopravě zdarma pro děti a seniory.

Nové Město nad Metují zase posoudí, jestli se postaví nový obchvat. V Hronově by se mohla přesouvat radnice. A Velký Beranov nedaleko Jihlavy bude stejně jako Zdiby hlasovat o stavbě logistických hal. V Trubíně na Berounsku je dokonce možné, že referendum povede ke sloučení obce se sousedním Královým Dvorem.

Zatímco organizátoři referenda ve Zdibech očekávají vysokou volební účast, v Brně - Novém Lískovci se takový zájem nečeká. Místní referendum přitom může povolit nebo zamítnout výstavbu víc než 200 bytů. „V domech, které jsou blízko, to lidé hodně řeší. Ale nedokáži odhadnout, jak moc to sledují obyvatelé na druhém konci městské části,“ uvedla místní starostka Jana Drápalová (Tři oříšky pro Lískovec).

Aby bylo referendum platné, musí se ho zúčastnit aspoň 35 % voličů. K závaznosti referenda je třeba splnit ještě jednu podmínku. Pro vítězné rozhodnutí musí hlasovat minimálně 25 % všech voličů.