Neznámý Petříček? Kurze také dřív nikdo neznal, namítá Foldyna

Události, komentáře: Příliš neznámý ministr zahraničí? (zdroj: ČT24)

Místopředseda ČSSD Jaroslav Foldyna odmítá kritiku na adresu nového nominanta do čela ministerstva zahraničí. Zejména z opozičních stran zní, že Tomáš Petříček (ČSSD) je zcela neznámým jménem a pro tak významnou pozici nemá dost zkušeností. „Kdo z nás znal v minulosti rakouského ministra zahraničí (Sebastiana) Kurze? A dnes je to jeden z nejznámějších politiků,“ namítl v Událostech, komentářích Jaroslav Foldyna s odkazem na současného rakouského kancléře.

Dosavadního prvního náměstka na ministerstvu zahraničí Tomáše Petříčka představil předseda ČSSD Jan Hamáček coby možného šéfa resortu v úterý. Sociální demokraté tak ustoupili ve sporu o nominaci europoslance Miroslava Pocheho, kterého do čela diplomacie odmítl jmenovat prezident Miloš Zeman.

ČSSD původně chtěla přijít s novým jménem až po říjnových volbách. Změna rozhodnutí Jana Hamáčka proto byla podle Foldyny překvapením i pro užší vedení strany. Žádná velká diskuse se podle něj kolem osoby Tomáše Petříčka nevedla: „Jan Hamáček má svou zodpovědnost za jména, která přináší.“

Daniel Pawlas, Jan Lipavský a Jaroslav Foldyna hosty Událostí, komentářů
Zdroj: ČT24

I když Foldyna s Petříčkem několikrát řešil odborné otázky zahraniční politiky, přiznává, že i pro něj je nominant do čela české diplomacie málo zřetelnou osobností. Navzdory tomu odmítá kritiku znějící z jiných částí politického spektra: „Co je neseriózní na člověku, který má dosažené vysokoškolské vzdělání, nedělal ho v Plzni po večerech a má praxi z Evropského parlamentu?“

Piráti nominanta ČSSD odmítají, komunisté by mu dali šanci

Velmi kriticky se k osobě Tomáše Petříčka stavějí zejména Piráti. Vadí jim jeho minulost v pražské ČSSD. „Z té plejády jmen, která má ČSSD k dispozici, je toto to nejhorší z možných,“ poznamenal v Událostech, komentářích místopředseda sněmovního zahraničního výboru Jan Lipavský.

Piráti se také obávají, že v situaci, kdy se bývalý asistent Miroslava Pocheho stane ministrem zahraničí a Miroslav Poche v resortu dál setrvá, nový ministr bude Pocheho „pouhou loutkou“.

Kauza Miroslava Pocheho
Zdroj: ČT24

Smířlivěji se k nominaci Tomáše Petříčka staví komunisté. „Máme dávat příležitost novým lidem. Ono se ukáže, jestli je pan Petříček člověkem na svém místě. To ukáže čas,“ uvedl komunistický poslanec a člen zahraničního výboru Daniel Pawlas. „Třeba sociální demokracie konečně objevila novou zajímavou tvář,“ dodal.