Babiš označil debatu o sirotcích za kampaň. Podle Šojdrové má jít o děti od 10 do 17 let

Události: Babiš označil debatu o sirotcích za kampaň Šojdrové (zdroj: ČT24)

Premiér Andrej Babiš (ANO) při návštěvě Slovenska znovu odmítl, že by Česko mohlo přijmout padesát sirotků z uprchlických táborů. Návrh europoslankyně Michaely Šojdrové (KDU-ČSL) označil za předvolební kampaň a „plácnutí do vody“. Chce si ale její názory vyslechnout a vyjasnit si, o jaké děti by se jednalo. Šojdrová upřesnila, že by si je Česko mohlo vybrat – sama mluví o dětech od 10 až do 17 let.

„Máme pomáhat uprchlíkům v zemi, kde se narodili a kam se chtějí vrátit,“ řekl Babiš. Jeho názor podle něj potvrzuje i česká velvyslankyně v Sýrii Eva Filipi. „Téma se stalo čistě vnitropolitickým bez ohledu na reálnou situaci. Nevidím smysl v přesunu sirotků do kulturně a sociálně odlišné země. Daleko významnější je pomáhat zde na místě,“ citoval Babiš z vyjádření velvyslankyně.

Debatu premiér považuje za součást kampaně před evropskými volbami. Šojdrová se podle něj snaží zviditelnit se a vylepšit svou pozici na kandidátce KDU-ČSL do eurovoleb, které budou příští rok. „Ani její vlastní strana ji v tom nepodpořila. Ona navštívila nějaký ostrov a přišla s tou myšlenkou. Myslím, že vychází z věcí, které možná nejsou reálné,“ konstatoval.

Babiš dodal, že debata se netýká malých dětí, ale chlapců ve věku 12 až 17 let. Vyjádřil proto obavu, že návrh je pouhé „plácnutí do vody“.

Události, komentáře: Michaela Šojdrová (KDU-ČSL), Helena Válková (ANO) (zdroj: ČT24)

Europoslankyně Michaela Šojdrová výtky odmítá. „Ta iniciativa už zafungovala ve Velké Británii, která přijala 350 dětí bez doprovodu. Francie a Irsko teď jdou podobnou cestou,“ uvedla.

Česko by podle ní přijetím sirotků ukázalo solidaritu při řešení migrační krize. Země se sice zapojila do řady akcí, chybí jim ale lidský aspekt, míní. „Mě mrzí, že se vytváří obraz, jako by Česká republika nebyla solidární, jako bychom nepomáhali a nechtěli pomáhat,“ řekla Šojdrová.

Babišová i Zemanová schůzku odmítly

Šojdrová se chce obrátit s žádostí o schůzku na manželky prezidenta a premiéra – Ivanu Zemanovou a Moniku Babišovou. Na obou stranách byla ještě před odesláním oficiální žádosti odmítnuta. „Nevidím důvod, proč by se měla setkávat s mojí ženou,“ reagoval Babiš.

Babišová uvedla, že jí je dětí líto a má na jejich přijetí svůj názor, ale do politiky se neplete. Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček uvedl, že na „podivnou a hlavně neupřímnou aktivitu“ Šojdrové nebude reagovat. 

Šojdrová se ale nevzdává. „Obě dámy už zjistily, že taková iniciativa existuje. Já bych to nechala i na nich. Nabídnu jim, pokud by měly zájem, seznámit se s detaily případů,“ řekla europoslankyně.

Nemusely by tu být napořád, uklidňuje Šojdrová

Sejít se s ní ale chce premiér. Prý si vyslechne její názory a vysvětlení, o jak staré děti se jedná. „Já si myslím, že lidi, kteří mi to vyčítali, měli úplně jinou představu. Já si rád paní Šojdrovou vyslechnu,“ vzkázal Babiš.

Podle Šojdrové by to byla vláda, kdo by určil přesné parametry, koho a za jakých podmínek by země přijala. „Je to na České republice, které děti by si vybrala. Já jsem viděla děti ve věku od 10 do 17 let,“ upřesnila europoslankyně.

„Nejde o to, že by ty děti u nás musely být, zvláště třeba ty starší, napořád. Ale třeba jen na dobu nezbytně nutnou, kdy by jim byl poskytnut azyl,“ vysvětlila. Jako další alternativu zmínila udělení doplňkové ochrany. 

Myšlenku podpořili někteří senátoři či iniciativa „Češi pomáhají“. Ta uvedla, že má seznam více než padesáti rodin, které by byly ochotny přijmout syrské sirotky. Další lidé nabízejí hlídání, doučování či odbornou psychologickou pomoc. Podle uskupení by bylo účelné uspořádat setkání zástupců vlády, opozice, odborníků i zástupců neziskových organizací. Diskutovat by měli o případných podmínkách přijetí.  

Žádná žádost nepřišla

Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) zdůraznil, že neexistuje žádný konkrétní návrh. „Jsem přesvědčen, že Česká republika by zvládla postarat se o 50 dětí, které ztratily v důsledku války svoje rodiče, nicméně na stole není konkrétní projekt,“ řekl. Kdyby návrh přišel, musela by ho posoudit vláda.

Třeba Piráti by byli ochotni o malých dětech diskutovat, stejně jako ODS. „My jsme nebyli pro to, aby se sem migranti zvali. Ale nejsme ani pro to, aby se strašilo malými dětmi. Já v tom nevidím problém,“ uvedl Jakub Michálek (Piráti).

„Má to být jeden z parametrů, abychom věděli, jak se o tyto děti postarat. Pokud jsou to malé děti ve věku tří až čtyř let, tak potřebují jinou péči než větší děti,“ podotkla místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija.